Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Waarom zou u Bijen ondersteunen?

U weet natuurlijk al lang dat Bijen en Vlinders worden bedreigd. En waarschijnlijk weet u ook wel waarom het uitsterven van Bijen en Vlinders zeer ernstige gevolgen heeft. Maar weet u ook wat u er zelf aan kunt doen om Bijen en Vlinders te helpen?

Wereldwijd zijn wetenschappers het met elkaar eens dat deze dieren uitsterven. Daarom durven wij wel te stellen dat het hoog tijd is om iets te doen voor de Bijen en Vlinders. Dieren die cruciaal zijn voor het bestuiven van planten. Misschien is het goed om deze video (gemaakt door Greenpeace i.s.m. imker  Pim Lemmers) te bekijken en een nog beter (helaas verdrietiger) beeld te krijgen van bijensterfte.


Op deze pagina leggen wij graag eerst uit hoe Bijen leven en hoe een bijenvolk samenwerkt. Daarna geven wij u graag suggesties voor bloemenzaad die wij Bijen verleiders noemen.

Het is voorjaar, de zwermen komen

Het mooie weer komt er aan en dat betekent dat Bijen weer actief gaan worden. Wanneer het minimaal 10 graden is, trekken Bijen in grote zwermen er op uit. Weet u waarom Bijen uitvliegen?

 

Ieder bijenvolk heeft een eigen koningin. De imker haalt bij zwermneiging van het bijenvolk de ‘oude’ koningin, samen met een deel van haar volk, uit de kast. Zij worden vervolgens in een lege bijenkast overgehangen. Op deze manier maakt de imker in de kast waar de oude koningin zat, ruimte voor een nieuwe koningin met een deel van het oude volk. Wanneer de imker dit niet doet, zullen de bijen op eigen initiatief de kast verlaten omdat de ruimte te klein wordt. Dit heet zwermen. Misschien heeft U wel eens een zwerm met Bijen aan een tak of struik zien hangen? Vindt u dit ook zo fascinerend om te zien?

Een bijenvolk bestaat veelal uit 50.000 tot 60.000 Bijen. Wist u dat een koningin 3 tot 5 jaar oud kan worden?

 

 

Darren overleven nooit

Een dar is een mannelijke Bij, geboren uit een onbevrucht eitje. De belangrijkste functie van een dar is het bevruchten van de koningin. Als er geen darren zijn, kan de koningin niet bevrucht worden.  Een koningin is dus afhankelijk van darren. En eigenlijk heel zielig, maar darren sterven na de bevruchting.

Darren kunnen per vlucht ongeveer 7 km. afleggen. Omdat een dar niet per sé terug hoeft te keren naar zijn eigen bijenvolk (maar ook kan intrekken bij een ander bijenvolk) kan een dar in zijn leven enorme afstanden afleggen. Dit is één van de manieren, waardoor inteelt bij Bijen voorkomen wordt.

Darren overwinteren niet. Darren worden uit het bijenvolk geweerd aan het einde van de herfst. Dit heet de darrenslacht. Vanaf begin september, tijdens winter en de start van de lente zijn er dus geen darren. Darren leven tijdens de zomermaanden en hebben een levensduur van circa 9  - 12  weken.

                 Hoe vaak per seconde denkt u slaat een Bij met zijn vleugels? 10 keer, 100 keer? Serieus, dit is circa 200 keer
                                                                           Stelt u zich eens voor hoeveel activiteit dit is om een afstand van 1 km. af te leggen………

De werkbij haalt voeding

De Bijen die wij normaal gesproken te zien krijgen, als we lekker buiten zijn, zijn werksters (vrouwtjes Bijen). Dit zijn namelijk de Bijen die er op uit trekken om voedsel te verzamelen. Het is goed om te weten dat Bijen niet op zoetigheid en mensen af komen. Dat zijn met name wespen. 
Normaliter verzamelt een werkbij voedsel in een omtrek van circa 3 km. vanaf zijn eigen bijenvolk.

 

Wist u trouwens dat een Bij ongeveer 3 kilo nectar moet verzamelen om 1 kilo honing te kunnen  produceren? En dat 1 pot honing bijna 60.000 vlieguren vraagt?
 En wist u dat een bijenvolk ongeveer 40 tot 50 kilo stuifmeel per jaar verbruikt? 

Voortbestaan

Alleen de koningin kan bevruchte eitjes leggen en het ‘koninginnenstof Feromoon’ afscheiden. Deze stof is noodzakelijk voor het voortbestaan van het bijenvolk. De stof Feromoon zorgt er voor dat andere Bijen (werksters) worden tegengehouden om ook eitjes te leggen.

Wanneer de koningin geen bevruchte eitjes legt, ontstaat er dus een groot probleem voor het bijenvolk. De koningin legt dan alleen nog onbevruchte eitjes en uit onbevruchte eitjes ontstaan darren. Er komen dan geen werkbijen meer en dat betekent dat er geen voedsel voor de Bijen meer komt en dat we geen bestuiving van planten meer krijgen. Het bijenvolk is dan darrenbroedig.

Het recht van de sterkste

Leuk om te weten is dat de koningin een koningin wordt, omdat ze als larf een speciaal voedersap (koninginnengelei) krijgt. Zij krijgt deze gelei gedurende 6 dagen.

De werkbijen maken voor de aanstaande koningin speciale cellen (koninginnencellen). In eerste instantie zullen er 16 tot 17 koninginnen geboren worden. Maar zoals het altijd in de natuur gaat, blijft alleen de sterkste over. En dat wordt dan ook de nieuwe koningin. En wat zo mooi is, als er iets gebeurt met de toekomstige koningin dan kunnen Bijen een nieuwe koningin maken uit een larf van een bevrucht eitje in een gewone cel. Deze koningin wordt dan geboren uit een zogeheten redcel. Geweldig toch hoe de natuur werkt?

 

Warmteliefhebber

Bijen houden niet van kou. Ze vliegen alleen bij temperaturen van 10 graden of meer. Wanneer de temperatuur lager is dan circa 8 graden kruipen Bijen dichter bij elkaar.  Samen vormen ze dan een tros. Binnen in die tros wordt het zo’n 20 graden. Door steeds van plek te wisselen blijven alle Bijen warm.  

 

Zelfs de beste heeft soms hulp nodig

U ziet dat Bijen een heel flexibel soort zijn, maar toch worden ze bedreigd. Ze kunnen het tempo waarin wij hun wereld vernietigen niet aan. En daarom hebben ze hulp nodig. Wij van De Bolster helpen Bijen graag. Helpt u mee?

 

Kijkt u eens naar ons aanbod bijenverleiders. Hier staan zowel bloemen als groenten die Bijen aantrekken.

Is er ergens in uw woonomgeving een braakliggend stukje terrein? Kunt u daar Bijenverleiders zaaien? Eventueel samen met uw buren, de gemeente of wie dan ook. U krijgt hiermee een mooiere woonomgeving en u helpt de Bijen.