BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16272 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Boerenkool telen: onze tips

Boerenkool is een perfect gewas voor de hobbytuinier: het is een eenvoudige teelt, die winterhard is en bovendien niet gauw ziektes oploopt. Ideaal dus om wat meer over de teelt te leren, zodat je zelf boerenkool kunt kweken in je eigen moestuin. In Nederland wordt deze groente vooral in de winter gegeten, maar ook in de andere seizoenen kun je prima boerenkool eten. Van boerenkool eet je het blad, eventueel met de bladsteel. Zodra er een beetje vorst over de kolen is gegaan, smaakt deze voedzame groente het lekkerst.
 

> Bestel nu biologische boerenkool zaden
 

Zaaien en planten

Bij De Bolster heb je de keuze uit twee verschillende rassen: boerenkool ‘Westlandse Winter’ en ‘Roter Grünkohl’. Deze twee soorten boerenkool verschillen van elkaar qua kleur: de ‘Westlandse Winter’ heeft een donkergroen blad en de ‘Roter Grünkohl’ heeft een paarsrood blad. Beide rassen zaai je in mei en juni voor, en plant je na 4 tot 6 weken op een plantafstand van 65 x 50 cm.
 

Standplaats

In vergelijking met andere koolsoorten stelt boerenkool geen bijzondere eisen aan de grond. De voedingsbehoefte ligt wat lager en ook op een lichte grond groeit boerenkool goed. In de winter kan boerenkool op het veld blijven staan, en de groente wordt zelfs zoeter van smaak wanneer het gevroren heeft. Hoe kouder de nachten, hoe paarser de kleur van het blad van de ‘Roter Grünkohl’ wordt. Je kunt boerenkool goed na een andere teelt inplannen, zoals spinazie, vroege aardappelen of vroege wortelen.
 

Bemesting

Zoals hierboven al vermeld, stelt boerenkool in vergelijking met andere koolsoorten lage eisen aan de grond. Het bemestingsniveau kan zeker wat lager liggen dan bij rode of witte kool en spruiten bijvoorbeeld. Meng een aantal weken voor het planten wat compost, eventueel aangevuld met wat koemestkorrels.
 

Verzorging

Duiven vinden jonge boerenkool planten erg lekker. Dek daarom de jonge planten af met insecten/vogelgaas. Verder is het belangrijk om het onkruid regelmatig te verwijderen en voldoende water te geven, met name als de planten nog jong zijn.
 

Ziektes en plagen

Duiven, hazen en konijnen houden erg van jonge koolplanten. Daarom kun je boerenkool het beste afdekken met gaas of doek.
 

Oogsten en bewaren

De oogst van boerenkool vindt plaats van november tot eind januari. Het volgroeide blad kun je van de stam afbreken, waarbij je begint met het onderste blad dat het snelst verslijt. Er groeien nieuwe, kleine blaadjes op de plaatsen waar het blad van de stam geplukt is. Deze zijn ook te oogsten. Wanneer je aan het eind van het seizoen bent, kun je ook de kop oogsten. Boerenkool kan goed tegen vorst en wordt zelfs lekkerder na een beetje vorst. Je kunt boerenkool dus het beste ‘op het land’ bewaren.
 

Heerlijke recepten

We kennen de stamppot boerenkool in Nederland allemaal als een traditioneel gerecht in de winter. Daar is bijna geen recept voor nodig. Wel zou je dit gerecht een beetje anders kunnen bereiden, zoals deze boerenkool in combinatie met appel. Of ga voor een Italiaanse twist met deze pasta met boerenkool, parmezaan en een romige citroensaus. Dat je echt alle kanten op kunt met boerenkool bewijst dit recept van een groene smoothie en ons eigen recept om zelf boerenkoolchips te maken. Dat is pas echt wat anders!
 

Boerenkool zaden bestellen

Bekijk ons assortiment biologische boerenkool zaden, en plaats vandaag nog je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten. Mocht je ondertussen nog vragen hebben, dan kun je altijd terecht bij onze klantenservice.
 

Boerenkool ‘Westlandse Winter’
Boerenkool ‘Roter Grunkohl’
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16272 reviews
Kiyoh