BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16730 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Courgette telen: onze tips

Courgettes zijn eenvoudig zelf te telen, en het levert veel op; Een courgetteplant kan wel tot 25-30 courgettes produceren. Courgettes zijn bovendien geschikt voor de meest uiteenlopende gerechten. Je kunt natuurlijk kiezen voor de groene courgette, die je in de supermarkten vindt, maar juist als je zelf gaat telen is het misschien ook leuk om voor meerdere kleuren te kiezen. Een gele courgette is minstens zo lekker als een groene. Op deze pagina geven we je tips om courgettes te telen.
 

> Bestel nu biologische courgette zaden


Zaaien

Courgette zaai je voor vanaf half mei (vollegrond teelt). In de maand juni kan je de plantjes in vollegrond planten. Het gewas kan niet tegen vorst, maar kiemt en groeit heel snel. Ook een teelt in de kas is mogelijk, zaai dan voor vanaf half april en plant in mei de plantjes in de kas. Voorzaaien doe je in een potje van ongeveer 8-10 cm doorsnede. Plaats de zaden zo’n 2 cm diep in de potgrond, op hun zijkant. Als je de zaden plat neerlegt kunnen ze gaan rotten als het te vochtig wordt.
 

Planten

Courgetteplanten worden vrij groot, houd daarom rekening met een plantafstand van 140 x 60 cm.
 

Standplaats

Courgette doet het dan goed op een zonnige, warme plaats. Wanneer je kunt, plaats dan meerdere planten voor een betere bestuiving.
 

Voeding

Courgettes groeien eigenlijk op alle grondsoorten, maar zorg wel voor een luchtige bodem waar geen water op blijft staan. Courgette vraagt een relatief hoge bemesting. Werk een aantal weken voor het planten compost en/of goed verteerde mest door de bovenste laag van de bodem.
 

Verzorging

Het belangrijkste moment van verzorging van de plant is eigenlijk de oogst: controleer de plant om de dag, en oogst de vruchten. Op hele warme dagen is het verstandig om elke dag te controleren en waar nodig te snijden. De vruchten kunnen bij een hoge temperatuur erg snel groeien. Zorg daarnaast dat je het onkruid goed bijhoudt na het planten: is de plant eenmaal groot, dan zal deze het onkruid relatief goed onderdrukken.
 

Ziektes en plagen

Courgettes zijn erg gevoelig zijn voor meeldauw. Wil je meeldauw voorkomen, plant je gewassen dan niet te dicht op elkaar.
 

Oogsten

Controleer tijdens de oogsttijd om de dag of je een courgette kunt snijden. Dit doe je meestal als ze nog jong zijn, met een lengte van zo’n 15-20 cm. Als je daarna nog langer wacht wordt de courgette heel zwaar, en kun je deze eigenlijk alleen nog gebruiken in de soep. Ook kan je courgette juist als kleine vrucht (ca. 5 cm. lengte) oogsten. Regelmatig oogsten stimuleert de plant bovendien om nieuwe bloemen en vruchten aan te maken. Courgettes snij je met een mesje aan de steel van de plant los.

Vers is de courgette natuurlijk het lekkerst, maar je kunt ze een paar dagen bewaren mits je dit op een koele plaats doet (liever niet in de koelkast!). De opbrengst kan heel groot zijn, dus wat doe je dan met alle courgettes die je over hebt? Die kun je bijvoorbeeld inmaken of invriezen (na kort blancheren).

Naast de normale vrucht courgette, kun je ook de vrouwelijke bloemen oogsten en eten: de mannelijke bloemen zijn iets minder lekker. Snijd het vruchtbeginsel met bloem af aan de plant, eet de bloem en vruchtbeginsel dezelfde dag op.
 

Heerlijke recepten

Courgette kun je op verschillende manieren verwerken, in een grote hoeveelheid diverse gerechten. Hieronder een aantal voorbeelden van recepten waar je zelf mee aan de slag kunt met de courgette uit je moestuin! Salade van courgette met avocadoCourgette basilicumsoep en gezonde courgettecake.
 

Courgette zaden bestellen

Kun je niet wachten om te beginnen met onze courgette zaden? Plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.
 

Courgetteplant
Courgette oogst
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16730 reviews
Kiyoh