BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Groenbemesters telen in het najaar

In de natuur zie je dat de aarde waar mogelijk wordt bedekt met planten. Ook in de biologische moestuin of tuinderij is het goed om de bodem bedekt te houden. Dit kan zowel met gewassen als met groenbemesters.

Er zijn veel argumenten voor het gebruik van groenbemesters. Zo voorkomen ze dat voedingstoffen uitspoelen bij veel regen en verbeteren ze de bodemstructuur. Indien je vlinderbloemige groenbemesters zaait, zoals inkarnaatklaver, serradelle, zomerwikke of lupine, bind je stikstof uit de lucht dat later weer beschikbaar komt voor de plantengroei. Tevens breng je bij het onderwerken van groenbemesters organische stof in de grond, dat weer als voedsel dient voor het bodemleven. En een gezond bodemleven is de basis voor een gezonde groei van de gewassen. Zaai dus groenbemesters waar mogelijk, voor een zomerteelt, tussen twee teelten in, na een teelt voor in de winter of als rustgewas.
 

> Bestel nu onze groenbemesters
 

De voordelen van groenbemesters

Hierbij nog even de voordelen van groenbemesters op een rijtje:

  • Ze verhogen het organische stofgehalte in de bodem en leveren een bijdrage aan het humusgehalte;
  • Ze helpen het vasthouden van voedingsstoffen die anders naar de ondergrond kunnen uitspoelen;
  • Diepwortelende groenbemesters halen voedingsstoffen naar het teeltoppervlak, waar deze beschikbaar komen voor minder diepwortelende gewassen;
  • Ze beschermen de bodem tegen erosie;
  • Ze verbeteren de bodemstructuur met hun wortels.

Genoeg redenen dus om groenbemesters nu in je (moes)tuin te zaaien.
 

Winterrogge zaaien in het najaar

Winterrogge is een uitermate geschikte winterharde groenbemester. Het is tevens eigenlijk de enige groenbemester die je nog relatief goed in het najaar kan zaaien. Het liefst doe je dit in de maand september of de eerste helft van oktober, zodat de plant voldoende tijd heeft om na het kiemen goed te wortelen. Later zaaien kan ook, zelfs tot in november of december, maar dit is wel risicovoller. Bovendien mag de grond dan niet heel nat zijn.
 

Zaaien

Zaai winterrogge 2-3 cm diep, op rijen van 12,5-25 cm. Hoe kleiner de rijafstand, hoe sneller het gewas de bodem bedekt. Breedwerpig zaaien is ook mogelijk. Winterrogge heeft een matige grondbedekking en het kan belangrijk zijn om het ingezaaide areaal één of twee keer te schoffelen. Dit is alleen goed mogelijk als je op rijen zaait. Voor de zaaidichtheid adviseren wij 100 gram zaad per 10 m2 te gebruiken.
 

Standplaats

Winterrogge heeft een voorkeur voor zanderige en zandlemige bodemtypes. Na winterrogge kan je in principe alle gewassen telen.
 

Bodem en bemesting

Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar groenbemesters doen het beter wanneer je vlak voor het zaaien wat organische mest of compost toedient aan de bodem.
 

Onderwerken

Het bepalen van het moment van onderwerken vraagt wat aandacht. Aan de ene kant wil je de winterrogge in het voorjaar zo lang mogelijk laten staan, zodat de planten zoveel mogelijk organisch materiaal aan de bodem toevoegen. Aan de andere kant moet je wel twee tot drie weken tussen het onderwerken en het zaaien van een nieuw gewas aanhouden. Indien mogelijk maai je de winterrogge eerst en spit je hem daarna ondiep onder. Werk de gewasresten vervolgens onder in de bovenste 15-20 cm. Het bodemleven zal anders niet in staat zijn om de gewasresten goed te verteren.


Meer weten over groenbemesters?

Meer informatie over het gebruik van groenbemester vind je hier. Wil je je nog verder verdiepen in groenbemesters? Bekijk dan het handboek groenbemesters van de Wageningen Universiteit. Dit boek bevat een schat aan informatie en is geschreven voor professionele tuinders, maar is ook bruikbaar voor de moestuin.
 

Winterrogge zaden bestellen

Wil je in het najaar nog groenbemesters zaaien? Ga dan aan de slag met winterrogge. Plaats je bestelling. Binnen 3 tot 4 werkdagen kun je de biologische zaden thuis verwachten.
 

winterrogge telen
onderwerken
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh