BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16272 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Groenbemesters telen voor een gezonde bodem

In de natuur zie je dat de aarde waar mogelijk wordt bedekt met planten. Ook in de biologische moestuin of tuinderij is het goed om de bodem bedekt te houden; met gewassen en groenbemesters.

Er zijn veel argumenten voor het gebruik van groenbemesters. Groenbemesters voorkomen dat voedingstoffen uitspoelen bij veel regen. Ook verbeteren groenbemesters de bodemstructuur. Indien je vlinderbloemige groenbemesters zaait zoals incarnaatklaver, serradelle, zomerwikke of lupine bind je stikstof uit de lucht wat beschikbaar komt voor de planten groei. Tevens breng je bij het onderwerken van groenbemesters organische stof in de grond wat weer voedsel is voor het bodemleven. En een gezond bodemleven is de basis voor een gezonde groei van de gewassen. Zaai dus groenbemester waar mogelijk, voor een zomerteelt, tussen twee teelten in, na een teelt voor in de winter of als rustgewas.
 

> Bestel nu onze groenbemesters
 

De voordelen van groenbemesters

Hierbij nog even de voordelen van groenbemesters op een rijtje:

  • Groenbemesters verhogen het organische stofgehalte in de bodem en leveren een bijdrage aan het humus gehalte;
  • Ze helpen het vasthouden van voedingsstoffen die anders naar de ondergrond kunnen uitspoelen;
  • Diep wortelende groenbemesters halen voedingsstoffen naar het teeltoppervlak, waar ze beschikbaar komen voor minder diep wortelende gewassen;
  • Ze beschermen de bodem tegen erosie;
  • Ze verbeteren de bodemstructuur met hun wortels.

Genoeg redenen om groenbemesters nu in je (moes)tuin te zaaien. Winterrogge is een uitermate geschikte groenbemester waar je nu mee aan de slag kan.
 

Winterrogge zaaien in het najaar

Winterrogge is eigenlijk de enige groenbemester die je nog relatief goed in het najaar kan zaaien. Het liefst zaai je winterrogge in de maand september of de eerste helft van oktober, zodat de plant voldoende tijd heeft om na het kiemen goed te wortelen. Later zaaien, zelfs tot in november of december, kan ook, maar dit is wel risicovoller. Bovendien mag de grond dan niet heel nat zijn. Van de diverse groenbemesters is winterrogge ook het meest winterhard.
 

Zaaien

Zaai winterrogge 2-3 cm diep, op rijen van 12,5-25 cm. Hoe kleiner de rijafstand, hoe sneller het gewas de bodem bedekt. Breedwerpig zaaien is ook mogelijk. Winterrogge heeft een matige grondbedekking, en het kan belangrijk zijn om het ingezaaide areaal één of twee keer te schoffelen. Dit is alleen goed mogelijk als je op rijen zaait. Voor de zaaidichtheid adviseren wij 100 gram zaad per 10 m2 te gebruiken.
 

Standplaats

In principe kan je na winterrogge alle gewassen telen. Winterrogge heeft een voorkeur voor zanderige en zand lemige bodemtypes.
 

Bodem en bemesting

Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar groenbemesters doen het beter wanneer je vlak voor het zaaien wat organische mest of compost toedient aan de bodem.
 

Onderwerken

Het bepalen van het moment van onderwerken vraagt wat aandacht. Aan de ene kant wil je de winterrogge zo lang mogelijk in het voorjaar laten staan, zodat de planten zoveel mogelijk organisch materiaal aan de bodem toevoegen. Aan de andere kant moet je wel twee tot drie weken tussen het onderwerken en het zaaien van een nieuw gewas aanhouden. Indien mogelijk maai je de winterrogge eerst, en daarna spit je de winterrogge ondiep onder. Werk de gewasresten vervolgens onder in de bovenste 15-20 cm. Het bodemleven zal anders niet in staat zijn om de gewasresten goed te verteren.


Meer weten over groenbemesters?

Meer informatie over het gebruik van groenbemester vind je hier. Wil je je nog verder verdiepen in groenbemesters? Bekijk dan het handboek groenbemesters van de Wageningen Universiteit. Dit boek bevat een schat aan informatie en is geschreven voor professionele tuinders, maar is ook bruikbaar voor de moestuin.
 

Winterrogge zaden bestellen

Wil je in het najaar nog groenbemesters zaaien? Ga dan aan de slag met winterrogge. Plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.
 

winterrogge telen
onderwerken
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16272 reviews
Kiyoh