BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16270 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Nieuw-Zeelandse spinazie telen: onze tips

Nieuw-Zeelandse spinazie ziet er behoorlijk anders uit dan gewone spinazie. Niet alleen het uiterlijk verschilt: de Nieuw-Zeelandse spinazie heeft meer groeikracht in de breedte. Zoals je misschien wel weet, groeien de meeste spinazie rassen niet erg goed met warm en droog weer. Je raadt het al: de Nieuw-Zeelandse spinazie is juist gek op echt zomerweer. Nu we een aantal feiten met je hebben gedeeld, wil je vast meer weten over de teelt. Hieronder lees je onze tips.

> Bestel nu biologische Nieuw-Zeelandse spinazie zaden

Zaaien en planten

De zaden van Nieuw-Zeelandse spinazie kiemen erg traag. Daarom wordt dit gewas vanaf half maart vaak binnen in potten voorgezaaid. Je legt dan twee vruchten per pot, waarna je na opkomst alleen de sterkste plant overhoudt. Vanaf half mei kun je ze dan in de vollegrond planten. Houd hierbij een plantafstand aan van 75 tot 100 cm in alle richtingen. Dit zijn ruime plantafstanden, omdat de Nieuw-Zeelandse spinazie veel plaats inneemt.

Vanaf mei kun je de Nieuw-Zeelandse spinazie direct ter plaatse zaaien. Je zaait dan om de 80 centimeter twee of drie zaden. Wanneer deze opkomen, behoud je de krachtigste plant.

Standplaats

Een vruchtbare humusrijke grond werkt het beste voor de teelt van Nieuw-Zeelandse spinazie. Op lichtere gronden blijven de bladeren vrij klein, maar op zwaardere gronden is de opbrengst per plant vrij groot. Aangezien de plant aanvankelijk vrij langzaam groeit, is het handig om een tussenteelt van gewassen te zetten die wel snel groeien, zoals kropsla. Zo benut je bovendien de ruimte beter. Het gewas is dol op warm weer, dus een standplaats in de zon is dan ook wenselijk. Qua vruchtwisseling is Nieuw-Zeelandse spinazie een makkelijke klant: de plant behoort tot de ijskruidfamilie en kun je dus overal in passen.

Bemesting

De Nieuw-Zeelandse spinazie houdt van een stevige compost bemesting.

Verzorging

Het duurt even voordat de plant de bodem goed heeft bedekt. Onkruid krijgt veel ruimte om te ontwikkelen. Verwijder onkruid dus op tijd.

Ziektes en plagen

Mocht de zomer nat en koel zijn, dan kan er wel eens grijsrot optreden. Dit is eenvoudig te voorkomen door een vrij ruim plantverband te kiezen. Voor de rest komen er nauwelijks ziektes en plagen voor bij de Nieuw-Zeelandse spinazie.

Oogsten en bewaren

Je kunt zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen van de Nieuw-Zeelandse spinazie oogsten. Wanneer je gaat plukken, zal de plant zich steeds verder vertakken. Heb je ter plaatse gezaaid? Dan kun je wel pas later beginnen met oogsten. Totdat de eerste nachtvorst het gewas vernietigt, kun je doorlopend oogsten. Je kunt de oogstperiode verlengen door in het najaar beschutting aan te brengen. Na de oogst kun je dit gewas invriezen.

Heerlijke recepten 

Het blad en de jonge stengeltoppen bereid je op dezelfde manier als spinazie, door het te koken of te stoven. Hier kun je dan ook diverse gerechten mee maken. Combineer Nieuw-Zeelandse spinazie met Indiase gebakken aardappels of probeer deze spinazie ook eens te verwerken in een ovenschotel.
 

Nieuw-Zeelandse spinazie zaden bestellen

Wil je onze biologische Nieuw-Zeelandse spinazie zaden bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan in jouw moestuin? Bekijk hier ons assortiment en plaats je bestelling vandaag nog. Voor vragen over ons aanbod kun je gerust bij onze klantenservice terecht.

Nieuw-Zeelandse spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16270 reviews
Kiyoh