BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16270 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Paprika telen

In ons assortiment heb je de keuze uit paprika’s in diverse soorten en maten. Naast de ‘normale’ blokpaprika, kun je bij ons ook biologische zaden bestellen van zoetpuntpaprika’s en snackpaprika’s. Deze zijn er in een rode, gele en oranje kleur. Daarnaast hebben we twee unieke paprikarassen in ons assortiment. Het ras ‘Waldo F1’ geeft vruchten van een witte kleur als ze in een onrijp stadium geoogst worden. ‘Lilo F1’ maakt fraaie donkerpaarse vruchten.

> Bestel nu biologische paprika zaden
 

Zaaien en planten

In maart en april kun je paprika alvast zaaien in een kas. De zaaiingen kun je vervolgens na de kieming op een lichte en warme plaats zetten. Wanneer de tweede paar blaadjes verschijnen kun je in potjes verspenen. Vanaf halverwege april tot en met mei kun je de plantjes in de kas uitplanten. Teel je liever paprika’s buiten in de vollegrond? In dat geval zaai je binnen voor vanaf de tweede helft van april. Het is hierbij belangrijk om genoeg warmte en licht te hebben, zodat de zaden goed kunnen kiemen. De plantjes kun je dan eind mei uitplanten, met een plantafstand van 50x50 cm.
 

Standplaats

Paprika’s hebben een warme en beschutte plek nodig.
 

Bemesting

Een organische bemesting werkt het beste bij de teelt van paprika. Gebruik hierbij rijpe compost en verteerde stalmest. Wanneer de grond te droog of zout is, blijven de plant en vrucht klein en worden de bladeren zeer donkergroen.
 

Verzorging

Pas op met schoffelen, omdat de wortels heel oppervlakkig groeien. Om schimmelziekten te voorkomen is het belangrijk om alle afgevallen en dode plantendelen op te ruime.
 

Ziektes en plagen

Paprika is gevoelig voor verschillende schimmelziekten, zoals grijsrot en bladluizen. Om dit te voorkomen dien je de paprika op een zo gezond mogelijke bodem te telen en een goede standplaats te geven.
 

Oogsten en bewaren

Wanneer je een groene paprika wil oogsten, dan moet je dit eerder doen dan bij oranje, gele en rode paprika’s. Paprika’s met een groene kleur zijn namelijk vroeg geoogste paprika’s die hun uiteindelijke kleur en smaak nog niet hebben bereikt. Je kiest dus zelf welke kleur paprika’s je gaat oogsten. Bij het zogeheten ‘groen plukken’ heb je een grotere opbrengst, maar dan krijgen ze dus niet meer een andere kleur. Ongeveer een maand daarna wordt de paprika geel, rood of oranje aan de plant. Wanneer de paprika geel, rood of oranje aan de plant wordt. In de kas kun je de eerste vruchten halverwege juli oogsten en bij een buitenteelt vindt de oogst plaats in september en oktober.

De oogst werkt als volgt: breek de paprika voorzichtig van de plant af, en buig de vrucht omhoog langs de stengel. Daarnaast kun je de vruchten ook los knippen of snijden.

Paprika’s kun je het beste buiten de koelkast bewaren, bij een temperatuur tussen de 12 en 16 graden Celsius. Wanneer je paprika in de koelkast bewaart, wordt deze al snel minder lekker.
 

Heerlijke recepten

Paprika kun je op allerlei verschillende manieren bereiden: gewokt in pasta’s, geroosterd uit de oven of rauw in salades. Het is ook een ideaal ingrediënt om soep mee te maken, zoals deze paprika-tomatensoep. Paprika’s zijn tevens zeer geschikt om te vullen. Probeer bijvoorbeeld eens deze gevulde paprika’s met rijst, mozzarella en peen. Tot slot mag deze shakshuka niet ontbreken, een heerlijk eenpansgerecht dat oorspronkelijk uit Tunesië komt.
 

Paprika zaden bestellen

Ben je benieuwd naar al onze paprika zaden? Bekijk dan ons aanbod. Voor vragen over ons aanbod of de teelt van paprika kun je terecht bij onze klantenservice. Neem gerust contact met ons op.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16270 reviews
Kiyoh