BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16272 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Pepers telen: onze tips

Pepers zijn nauw verwant aan de paprika. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten, maar ook in verschillende vormen. Over het algemeen hebben alle pepers een pittige smaak, hoewel dat bij het ene ras veel heftiger is dan bij het andere ras. De schaal van Scoville wordt internationaal gebruikt om de mate van pittigheid te duiden; hoe hoger de peper op de Scoville index staat, hoe heter de peper. Een gewone Spaanse peper scoort ongeveer 6.000 op de schaal van Scoville, maar er zijn ook pepers die wel 100.000 of zelfs 2.000.000 scoren! De oorsprong van de hete peper is Midden-Amerika, waar het klimaat voor het telen van pepers gunstiger is dan in Nederland. Het telen van pepers in de vollegrond is dus een uitdaging. Durf jij de uitdaging aan, en wil je wat pit toe voegen aan je moestuin en je gerechten? Lees dan hieronder onze tips.

> Bestel nu biologische peper zaden

Zaaien

Hoe je pepers zaait, hangt af van het ras dat je kiest. Een kas of een andere warme, lichte ruimte is eigenlijk wel een vereiste voor een enigszins succesvolle teelt. We raden het af - uitgaande van de Nederlandse context - om pepers direct in de vollegrond te zaaien. Het is ook zeer de vraag of de zaden zullen kiemen, want peperzaden kiemen pas bij relatief hoge temperaturen (20 - 25 graden). Zaai de pepers binnen voor, het liefst boven de verwarming of een andere warme plek. Verspeen de jonge plantjes als ze ongeveer 3 tot 4 cm groot zijn naar een pot met hoogwaardige potgrond, en laat deze op een lichte, warme plek doorgroeien. Een goed moment om te beginnen met voorzaaien is maart-april. Later voorzaaien geeft het risico dat de pepers in Nederland weinig tijd meer hebben om goed af te rijpen.

Planten

Als de peperplanten in mei naar buiten mogen, is de grond nog erg koud. Het is dus beter om de planten vooral in potten te houden. 

Standplaats

Pepers hebben een zeer warme en beschutte plek nodig, nog meer dan tomaten of komkommers. We raden aan om pepers echt een plek te geven in een kas of tunnel; de rassen van De Bolster zijn veredeld voor een kas. In Nederland zal de teelt buiten meestal wat tegenvallen.

Bodem en bemesting

Pepers hebben net als paprika's behoefte aan een bodem die voldoende organisch materiaal - en liever nog veel humus - bevatten. Ook is het belangrijk dat de bodemtemperatuur relatief hoog is. Geef hoe dan ook nooit te veel stikstofrijke voeding. Er ontstaat dan veel blad en stengel, maar minder bloei en vruchten.

Verzorging

Pepers hebben niet heel veel water nodig, maar gedijen wel goed als de grond een beetje vochtig is. Zorg dus dat je ze voldoende water geeft. Het is niet nodig om pepers te snoeien. Mocht de plant nog geen knoppen hebben, dan is het wel aan te raden om te snoeien. Anders gaat alle energie in de groei van het blad zitten in plaats van naar het aanmaken van vruchten. De takken die zich vanuit de vertakking verder ontwikkelen zijn gezonder, sterker en dragen meer bloemen en vruchten. Plaats indien nodig stokken om de takken verder te ondersteunen, of draai een aantal takken in aan een lijn.

Ziektes en plagen

Pepers zijn behoorlijk gevoelig voor bepaalde plagen. Denk hierbij vooral aan schimmels (met name Botrytis), en insecten (luis). Vooral luizen vinden pepers zeer aantrekkelijk dus zorg voor voldoende lieveheersbeestjes in je tuin (natuurlijke bestrijders). In bijna iedere potgrond komen rouwmuggen (ook wel turfvliegjes) voor. Deze zijn niet schadelijk en verdwijnen in principe vanzelf. Daarnaast kunnen trips (kleine organismen) zorgen voor kleine vlekken op het blad en de vrucht.

Oogsten

Pepers kun je zowel rijp als onrijp eten. Wanneer je oogst, is dus eigenlijk aan jou. Het moment van oogsten hangt ook af van het moment van voorzaaien; de oogst vindt meestal plaats in de maanden juli tot en met oktober. De groene peper is net als bij een paprika een onrijpe rode peper (of geel, oranje, etc). Oogst je een rijpe peper, dan is deze tot wel drie keer zo heet als een onrijpe peper. Oogsten: trek de peper van de plant, door het steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek. Of je maakt er natuurlijk sambal van!

Heerlijke recepten

Pepers kunnen op verschillende manieren gegeten worden. Je kunt ze eigenlijk aan allerlei gerechten toevoegen om wat meer pit te krijgen. Je kunt zelf sambal of zoetzure saus maken, maar ook visgerechten of salades smaken prima als je er een pepertje in verwerkt. Let van tevoren goed op de pittigheid van je peper, zodat je niet voor verrassingen komt te staan of de verkeerde dosering kiest. Dit gerecht is ook lekker om eens te proberen: viscurry met rode peper.

Peper zaden bestellen

Bestel nu onze biologische peper zaden en je ontvangt al binnen 3 tot 4 werkdagen jouw bestelling in huis. Mocht je vragen hebben over ons assortiment of over het telen van peper zaden, neem dan gerust contact met ons op.


Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16272 reviews
Kiyoh