Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Pepers telen: onze tips

Pepers zijn nauw verwant aan de paprika. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten, maar ook in verschillende vormen. Over het algemeen hebben alle pepers een pittige smaak, hoewel dat bij het ene ras veel heftiger is dan bij het andere ras. De schaal van Scoville wordt internationaal gebruikt om de mate van pittigheid te duiden; hoe hoger de peper op de Scoville index staat, hoe heter de peper. Een gewone Spaanse peper scoort ongeveer 6.000 op de schaal van Scoville, maar er zijn ook pepers die wel 100.000 of zelfs 2.000.000 scoren! De oorsprong van de hete peper is Midden-Amerika, waar het klimaat natuurlijk een stuk aangenamer is dan in Nederland. Het telen van pepers in de vollegrond is dus een uitdaging. Durf jij de uitdaging aan, en wil je wat pit toe voegen aan je moestuin en je gerechten? Lees dan hier onze tips.  Bestel nu onze biologische peper zaden en je ontvangt al binnen 1 tot 2 werkdagen jouw bestelling in huis.

Zaaien

Hoe je pepers zaait, hangt af van het ras dat je kiest. Een kas of een ander warme lichte ruimte is eigenlijk wel een vereiste voor een enigszins succesvolle teelt. We raden het af - uitgaande van de Nederlandse context - om pepers direct in de volle grond te zaaien. Het is ook zeer de vraag of de zaden zullen kiemen, want peper zaden kiemen pas bij relatief hoge temperaturen (20 -25 graden). Zaai de pepers binnen voor, liefst boven de verwarming of een andere warme plek. Verspeen de jonge plantjes als ze ongeveer 3-4 cm groot zijn naar een pot met hoogwaardige potgrond, en laat deze op een lichte, warme plek doorgroeien. Een goed moment om te beginnen met voorzaaien in Nederland is januari, februari of maart. Later voorzaaien geeft het risico dat de pepers in Nederland weinig tijd meer hebben om goed af te rijpen.

Planten

Als de peperplanten in mei naar buiten mogen, is de grond nog erg koud. Het is dus beter om de planten vooral in potten te houden. Plant de potten uit op 50 x 50 cm, in een warme ruimte met veel licht.

Standplaats

Pepers hebben een zeer warme en beschutte plek nodig, nog meer dan tomaten of komkommers. We raden aan om pepers echt een plek te geven in een kas of tunnel; de rassen van De Bolster zijn veredeld voor een kas. In Nederland zal de teelt in de volle grond altijd wat tegenvallen.

Bodem en bemesting

Pepers hebben net als paprika's behoefte aan een bodem die voldoende organisch materiaal - en liever nog veel humus - bevatten. Ook is het belangrijk dat de bodemtemperatuur relatief hoog is. Geef hoe dan ook nooit te veel stikstofrijke voeding. Er ontstaat dan veel blad en stengel, maar minder bloei en vruchten.

Verzorging

Pepers hebben niet heel veel water nodig, maar gedijen wel goed als de grond een beetje vochtig is. Zorg dus dat je ze voldoende water geeft. Het is niet nodig om pepers te snoeien. De takken die zich vanuit de vertakking verder ontwikkelen zijn gezonder, sterker en dragen meer bloemen en vruchten. Plaats indien nodig stokken om de takken verder te ondersteunen, of draai een aantal takken in aan een lijn.

Ziektes en plagen

Pepers zijn behoorlijk gevoelig voor bepaalde plagen. Denk hierbij vooral aan schimmels (met name Botrytis), en insecten (luis). Vooral luizen vinden pepers zeer aantrekkelijk, zorg voor voldoende lieveheersbeestjes in je tuin. In bijna iedere potgrond komen rouwmuggen (ook wel turfvliegjes) voor. Deze zijn niet schadelijk en verdwijnen in principe vanzelf. Daarnaast kunnen trips (kleine organismen) zorgen voor kleine vlekken op het blad en de vrucht.

Oogsten

Pepers kun je zowel rijp als onrijp eten. Wanneer je oogst, is dus eigenlijk aan jou. Het moment van oogsten hangt ook af van het moment van voorzaaien; oogst vindt meestal plaats in de maanden juli tot en met oktober. De groene peper is net als bij een paprika een onrijpe rode peper (of geel, oranje, etc). Oogst je een rijpe peper, dan is deze tot wel drie keer zo heet als een onrijpe peper. Oogsten: trek de peper van de plant, door de steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek. Of je maakt er natuurlijk sambal van!

Heerlijke recepten

Pepers kunnen op verschillende manieren gegeten worden. Je kunt ze eigenlijk aan allerlei gerechten toevoegen om wat meer pit te krijgen. Je kunt zelf sambal of zoetzure saus maken, maar ook visgerechten of salades smaken prima als je er een pepertje in verwerkt. Let van tevoren goed op de pittigheid van je peper, zodat je niet voor verrassingen komt te staan of de verkeerde dosering kiest. Dit curry gerecht is ook lekker om is te proberen: Viscurry met rode peper.

Zaaien
Zaaien