BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16723 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Plantenziektes herkennen

Zelfs met de beste zorg voor je moestuin kan het voorkomen dat je planten ziek worden. Het is dan belangrijk dat je snel de juiste actie onderneemt om de plant te redden en verspreiding te voorkomen. Hiervoor moet je wel weten om welke ziekte het gaat, zodat je de juiste maatregel kunt nemen. In dit artikel vind je een handig overzicht van de meest voorkomende plantenziektes en hoe je deze kunt herkennen.


> Bekijk ons assortiment biologische zaden


Schimmel op planten herkennen

Schimmel is één van de meest voorkomende ziektes waar moestuin liefhebbers mee te maken hebben. Schimmel als plantenziekte te herkennen is niet altijd even gemakkelijk. Schimmel kan namelijk op verschillende plaatsen voorkomen en verschillende kleuren hebben.

 

Roest

Roest is een schimmelziekte die vooral in de hete zomermaanden voorkomt. Je herkent deze schimmelinfectie aan gele, oranje of zelfs roodachtige vlekken op de bladeren van je plant. Vooral rozen, geraniums maar ook pruimenbomen bijvoorbeeld hebben hier snel last van.

 

Bladvlekkenziekte

Tijdens een zomer met veel regen en weinig zon is de kans groter dat je met een bladvlekkenziekte te maken krijgt. Ook hier ontstaan vlekjes op het blad, die meestal oranjeachtig met zwart gekleurd zijn. Omdat deze schimmelinfectie goed kan overwinteren om zich dan in het voorjaar te verspreiden, is dit een van de meest lastige plantenziektes om te herkennen en te bestrijden.

 

Meeldauw

Meeldauw is een veelvoorkomende witte, pluisachtige schimmel op het blad en ook de stengel. Meeldauw is dan ook vrij gemakkelijk en vroeg te herkennen.

 

Hagelschotziekte

Bij de hagelschotziekte zie je plotseling gaten verschijnen in het blad. Deze schimmelinfectie is daarom moeilijker te herkennen. Gaten in het blad kunnen immers ook door insecten of bijvoorbeeld door een magnesium- of stikstoftekort ontstaan.

Vrijwel alle schimmelinfecties zijn dus aan vlekken met verschillende kleuren te herkennen. Voor alle schimmelinfecties geldt: snoei de getroffen delen van de plant en ruim deze goed op. Schimmel is namelijk heel besmettelijk. De overgebleven plant kun je daarna met een schimmelwerend middel besproeien.


Hoe herken je virusziekten en bacteriële aandoeningen bij planten?

Plantenziektes herkennen is vrij moeilijk als je met een virusziekte te maken hebt. Ook is de bestrijding ervan vrijwel onmogelijk. Omdat een virus via luizen of insecten van plant tot plant overgedragen wordt, is het ook maar zelden één plant die last heeft van een virusziekte. Het wordt dan meestal ook aangeraden om alle getroffen planten volledig te verwijderen en zelfs te verbranden.

Enkele voorbeelden van virusziekten bij planten zijn de verschillende soorten bladrol, waarbij zich het blad van de plant oprolt, of de krulziekte, waarbij het blad begint te krullen. Moeilijker te herkennen en vaak verwarrend, omdat het aan een schimmelziekte doet denken, is de mozaïekziekte. Hier ontstaan er op het blad zowel heel donkere als ook erg lichte vlekken.

Onder de bacteriële ziektes is het bacterievuur wellicht de meest voorkomende en bekendste ziekte. Deze verspreidt zich heel snel door je tuin of zelfs grotere gebieden en zorgt voor bruinzwarte verkleuringen alsook het verschrompelen van de bloesems, bladeren, twijgen en vruchten. Aangetaste delen van je plant moeten dus onmiddellijk worden verwijderd. Nog beter is om de volledige plant uit je tuin te verwijderen.


Insecten en andere dieren in je moestuin

Planten hebben niet alleen last van ziektes, maar kunnen ook lijden van insecten en andere dieren. Denk aan bladluizen of schildluizen die het sap uit je bladeren zuigen of spint, waarbij kleine rode spinnetjes aan de onderkant van je blad zitten. Deze herken je meestal pas als je de witte vlekken en kleine spinsels onder je blad aantreft. Voor vrijwel al het ongedierte op het blad zijn speciale bestrijdingsmiddelen in de vakhandel verkrijgbaar.

Maar ongedierte zit niet altijd op het blad. Aaltjes, kleine wormachtige diertjes die niet met het blote oog te zien zijn, zitten juist vooral in de grond. Om aaltjes te voorkomen en zelfs te bestrijden, biedt het planten van Afrikaantjes een goede uitkomst.


Wees er vroeg bij

Je ziet, er bestaan heel wat mogelijke aandoeningen in je moestuin. Maar als je je moestuin volgens onze teelttips opbouwt, en je je planten goed in de gaten blijft houden om plantenziektes snel te herkennen, dan is het meestal nog gemakkelijk op te lossen door de aangetaste delen meteen te verwijderen of, vooral bij ongedierte, te bestrijden.


Bestel onze biologische zaden online

Biologische zaden bij De Bolster bestel je heel eenvoudig online. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis. Mocht je nog vragen hebben over ons assortiment, neem dan gerust contact met ons op.

 

komkommer     moestuin in kas

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16723 reviews
Kiyoh