Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16228 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Teelt vervroegen

Het voorjaar komt eraan, maar het kan nog best even duren voordat je de eerste groenten kunt oogsten. Er zijn een aantal manieren om net wat eerder te beginnen met het telen van groente, of de groeiduur in te korten. We lichten ze hieronder toe, in volgorde van eenvoud en kosten.

> Bekijk alle biologische groentezaden

Voorzaaien

Een belangrijke stap die je kan nemen om je gewassen net een paar weken eerder te oogsten, is het voorzaaien. Misschien vraag je je af hoe voorzaaien werkt. In het kort houdt voorzaaien het volgende in: je laat de zaden van je gewas eerst binnen in potjes of een zaaitray ontkiemen, waarna je later de jonge planten naar hun vaste plek in de volle grond verplaatst. Dit zorgt naast een eerdere ontkieming ook voor sterke planten, die tegen een stootje kunnen. Wat natuurlijk een vervroegde oogst ook weer ten goede komt. Dankzij het voorzaaien kun je al in begin maart jonge sla en koolplantjes planten, maar ook kapucijners, doperwten en tuinbonen.

De minitunnel

De minitunnel maak je van een aantal pvc-buizen, die je om de paar (1-2) meter in de grond steekt. Dusdanig dat er een rij bogen over je teeltbed staat. Dek de bogen af met een stuk doorzichtig (stevig) plastic; graaf het plastic aan weerszijden goed in, en trek het plastic aan beide kopse kanten goed strak. De minitunnel kun je goed gebruiken om zaden sneller te laten kiemen (bijvoorbeeld bieten en bospeen), of om gewassen vlotter te laten groeien. Houd wel de temperatuur goed in de gaten; het is belangrijk om goed te luchten, vooral op zonnige dagen. Het is ook mogelijk om op elke boog een haak te maken waar je de plastic zijwanden aan kan hangen. De minitunnel is vooral handig als je vaak en regelmatig bij je moestuin bent. Dit is een goedkope aanpak, en je kan de minitunnel eenvoudig opbouwen en afbreken. Het nadeel is dat je minder makkelijk bij de gewassen kan om onkruid te verwijderen. Bovendien kan de temperatuur snel oplopen, en moet je je gewassen dus extra goed in de gaten houden.

Fleecedoek - 'agro-cover'

Professionele tuinbouwers kunnen bijna niet meer zonder; telers gebruiken een agro-cover voor zowel de insectenwerende eigenschappen van het doek als de temperatuurverhogende eigenschappen. Onder het doek is het - afhankelijk van de fijnheid van de mazen van het doek - een aantal graden warmer dan boven het doek. Het doek beschermt de jonge planten tegen uitdroging (harde wind of vorst), insecten en vogels. Bij zorgvuldig gebruik gaan de agro-covers zeker 3-5 jaar mee. Naast het agro-cover kun je ook fleecedoeken gebruiken, deze hebben een lagere aanschafprijs, maar gaan vaak minder goed mee. Een tip: knip of snijd de doeken in de breedtes van 1 of 2 bedden, plus nog wat extra om de doeken te verzwaren of in te graven; het doek moet ook niet té strak staan.

De platte bak

De platte bak is een klassieker in de moestuin. De platte bak bestaat uit een constructie (vaak hout, steen of beton), met daarop een raamwerk (vaak glas, maar kan ook plexiglas zijn mits verzwaard). Eigenlijk is het een kleine kas; de temperatuur loopt op zonnige dagen snel omhoog. Gewassen in de platte bak zullen sneller groeien, maar let op: het is belangrijk om de bak goed te laten luchten, want de temperatuur kan ook té snel oplopen. Een mogelijk nadeel is dat het glas te zwaar is, het gevaarlijk kan zijn als je erin valt en dat het meestal een vaste constructie is.

De tunnelkas

Heb je de ruimte in je moestuin? Dan is een tunnelkas een interessante optie. Een tunnelkas heb je in verschillende hoogtes; hoe hoger de kap, hoe beter het klimaat in de kas, maar ook: hoe zwaarder de constructie. Met een tunnelkas kun je echt veel eerder beginnen met het telen van gewassen vergeleken met de volle grond. Met een milde winter kun je het hele jaar door telen - al zal de groei er in de winter bijna helemaal uit zijn. De tunnelkas kun je dus ook gebruiken om het seizoen mee te verlengen. Daarnaast kun je in de zomer heel goed tomaten, paprika's, pepers, aubergines en komkommers telen.

Bestel onze biologische zaden online

Biologische zaden bij De Bolster bestel je heel eenvoudig online. Bij bestellingen van meer dan € 30,- nemen wij de verzendkosten zelfs voor onze rekening. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis, en kun je gaan beginnen met zaaien!

Mini kas teelt onder glas
Platte bak teelt onder glas
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16228 reviews
Kiyoh