BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tips bij droogte in de moestuin

Je moestuin groeit en bloeit natuurlijk het beste bij de perfecte verhouding van zon en regen. Maar wat doe je als de zon meedogenloos op je tuin neerslaat en regen lijkt te verdampen voordat die de grond raakt? Je wilt natuurlijk niet je groene oase voor je ogen zien veranderen in een dorre woestenij. Maar, geen paniek, wij zetten voor jou een aantal handige tips op een rij, die je helpen deze droge periode door te komen.


> Bestel je biologische zaden


Water geven

Het eerste waar je natuurlijk aan denkt bij droogte in de moestuin, is water geven en nog eens water geven. Je ziet tijdens droogte dan ook veel mensen midden op de dag hun tuin fanatiek sproeien. Ook gebeurt het vaak dat planten zomaar een klots koud water krijgen. Het is goed bedoeld, maar je kunt je planten beter op een gerichte manier water geven. Je zult zien dat ze dan de droogte beter doorstaan.


Timing is alles

Geef je planten bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond water. De zon schijnt dan minder fel, waardoor het water minder snel verdampt. Overdag water geven is eigenlijk een vorm van verspilling, omdat het water door de snelle verdamping de wortels van je planten niet kan bereiken. Zonde van je plant en zonde van het water! Zorg ook dat je water niet te koud is. Het verschil in temperatuur is voor veel planten teveel van het goede.


Richt je op de wortels

Geef je planten water waar het nodig is: bij de wortels. Besproei de bladeren absoluut niet. Dit voegt namelijk niets toe voor je planten en kan zelfs leiden tot beschadigingen. Je kunt ook een kuiltje graven bij de wortels, zodat het water nog minder kans krijgt te verdampen. Gebruik altijd een gieter met een fijne broes of gebruik een druppelslang. Hierdoor geef je je planten langzaam water, zodat de wortels beter bereikt worden.

 

Droogte in je moestuin en de bodem

Goed moestuinieren begint bij weten welke bodem je tuin heeft.. Er zijn verschillende grondsoorten en jouw moestuin doet het beter als je weet hoe je hier mee om moet gaan. Zeker bij een langere periode van droogte in de moestuin, moet je aandacht besteden aan wat het snelste uitdroogt: de bodem. Je kunt op verschillende manieren de bodem aanpakken, zodat deze beter bestand is tegen de verzengende hitte.

 

Mulchen

Mulchen is het bedekken van je bodem met een laagje natuurlijk materiaal. Denk aan bladeren, houtsnippers of compost. Mulchen heeft verschillende voordelen, waaronder het beschermen van je bodem tegen vorst, maar het beschermt jouw tuin ook tegen droogte! De laag organisch materiaal helpt om je bodem langer vochtig te houden en voorkomt dat water snel verdampt. De laag zorgt ook voor een bescherming tussen de zon en de bodem, waardoor de bodemtemperatuur lager blijft.

 

Voeg compost toe aan je bodem

Bij veel grondsoorten kan het verstandig zijn de bodemstructuur te verbeteren door compost toe te voegen. Een goed doorlatende bodem zorgt ervoor dat water beter de grond intrekt. Daarbij kunnen de wortels van je planten makkelijker de weg naar het water vinden in een bodem die luchtiger is. Maak biologische compost en voeg deze geleidelijk toe aan in je bodem, dus hou hier rekening mee voor de zomermaanden starten: plan het toevoegen van compost in je moestuinplan.

 

Ventileer je kas bij droogte in je moestuin

Als laatste willen we graag benoemen dat het ook belangrijk is je kas in de gaten te houden. De planten en zaailingen die daar staan, kunnen door de combinatie van warmte en vochtigheid gevoelig zijn voor schimmels. Je moet dus je kas regelmatig ventileren, zodat schimmels en ziektes minder kans krijgen je planten aan te tasten.


Bestel je biologische zaden

Het gebrek aan water kan een uitdaging zijn voor moestuinders, maar de droogte hoeft absoluut geen spelbreker te zijn in jouw moestuin! Met de juiste aanpak kun je je planten helpen de droogte het hoofd te bieden. Wil jij meer weten over hoe je om moet gaan met droogte in je moestuin? Wil je graag weten welke biologische zaden het meest geschikt zijn voor een droger klimaat? Neem dan gerust contact met ons op. Wanneer je je zaden nu wilt bestellen, kun je dat vlot en eenvoudig doen in onze webshop.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh