Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16055 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Verschil zomer-, herfst- en winterprei

Nederlandse prei is bijna het hele jaar door vers verkrijgbaar, en dat is best bijzonder! Zelfs in het vroege voorjaar, als er verder weinig meer van het land kom, is winterprei nog te oogsten. Dit is mogelijk omdat er diverse rassen bestaan voor verschillende teeltperiodes. In dit artikel lichten we kort toe wat de verschillen zijn tussen zomer-, herfst- (vroege en late) en winterprei, en we vertellen wat meer over de preirassen van De Bolster.

Onze verschillende preirassen

De verschillende preirassen hebben elk specifieke eigenschappen die ze nodig hebben om optimaal te kunnen groeien. Een zomerprei moet vlot kunnen groeien, en niet snel gaan ‘schieten’ (bloemstengelvorming), oftewel een hoge schietresistentie hebben. Zomerprei wordt vaak een stuk kleiner geoogst, en oorspronkelijk ook vaak in een bos aangeboden met 4 tot 6 preitjes per bos. Doordat deze prei vaak wat sneller groeit, slijt de prei ook weer sneller op het land bij mindere weersomstandigheden. Bovendien is zomerprei minder goed te bewaren, minder stevig qua textuur en is deze prei sneller gaar. Zomerprei heeft vaak een lichtgroene bladkleur.

Een herfstprei moet goed om kunnen gaan met slechtere weersomstandigheden (nat en koud weer) en de ziekten en plagen (hoge ziektedruk). Herfstprei is vaak grijsgroen van kleur, en heeft een dik blad. De schacht is kort tot middellang. Vroeger had prei nog vaak een verdikking onderaan de prei, wat het schonen lastig maakt. Door veredelingswerk is deze verdikking grotendeels verdwenen. De productie van herfstprei is meestal hoger dan winterprei (herfstprei groeit sneller) en zomerprei (de teelt van herfstprei heeft meer groeidagen).

Winterprei moet een strenge vorst goed kunnen doorstaan. Het blad is donkerder van kleur; donker-grijsgroen tot blauwgroen. De schacht is vaak wat dikker en korter, en de zaadvaste winterrassen zijn gevoeliger voor knobbelvorming dan herfstprei rassen. Tot slot is winterprei is meestal minder productief dan herfstprei.

Zaai- en oogstmomenten voor prei

De onderstaande tabel geeft de zaai- en oogstmomenten weer:

Type teelt  Voorzaaien  Planten  Oogsten 
Zomerprei


 binnen voorzaaien van januari tot
halverwege februari
 eind maart
tot eind mei

 eind juni tot begin september

 
        
Vroege herfst


 zaaien onder koud glas in de 2e helft van maart

 eerste helft
van juni

 begin september tot halverwege november 
        
Late herfst


 zaaien onder koud glas in de 1e helft van april

 tweede helft
van juni

 begin november tot eind december 
        
Winter

 zaaien (buiten) op rijen in april juli - eerste week
augustus
 januari tot halverwege mei 
        
Zeer vroeg

 zaaien (buiten) in juli

  Planten in september mei en juni

 
        

 

‘Herfstreuzen 2’ en ‘Blauwgroene Herfst’

De prei rassen die De Bolster in het assortiment heeft zijn de ‘Herfstreuzen 2’ en ‘Blauwgroene Herfst’. Beide rassen zijn herfstrassen. Het ras ‘Herfstreuzen 2’ is meer geschikt voor de vroege herfst, terwijl de ‘Blauwgroene Herfst’ geschikt is voor de late herfst, maar ook het begin van de winter. Bovendien kan ‘Blauwgroene Herfst’ meer vorst verdragen dan het ras ‘Herfstreuzen 2’.

Heb je vragen over onze producten of dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Prei 'Blauwgroene Herfst'
Prei 'Herfstreuzen 2'
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16055 reviews
Kiyoh