Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Wortel telen: onze tips

Wortelen zijn niet alleen goed voor je ogen, ook is dit een groente die je heerlijk rauw kunt eten. Veel andere groenten moeten echt eerst gekookt of gebakken worden. De lekkerste biologische wortelen kweek je natuurlijk zelf.

Teeltplanning

Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober.
Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer –  in mei al wortelen te kunnen oogsten.

Zaaien

Wortel is een zaaiteelt en wordt nooit voorgezaaid. Het zaaien op verhoogde ruggen is natuurlijk het mooiste voor extra lange en rechte wortels. Wortelen wordt in de akkerbouw ook vaak op ruggen gezaaid om het gewas makkelijker machinaal te kunnen rooien (oogsten).

De hobbytuinder kan wortelen prima op een vlak en fijn zaaibed zaaien; zorg voor een los zaaibed zonder kluiten, stenen en andere storende lagen. Storende lagen leiden tot kromme of vertakte wortelen. Op lichtere gronden zullen wortelen over het algemeen sneller groeien, want lichtere gronden warmer eerder op. Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.

Wortelen kiemen vaak een stuk trager dan andere gewassen: het kan één tot twee weken duren voordat je de kiembladeren kunt waarnemen.

Na een week of drie is het – indien nodig – verstandig om het gewas uit te dunnen (het teveel aan opgekomen plantjes verwijderen door de plantjes aan het loof uit de grond te trekken). Houd tussen de wortelen een afstand van 2-3 cm aan, dan heeft iedere wortel voldoende ruimte om te groeien. Hoe groter de afstand, hoe dikker de wortels uiteindelijk zullen worden. Voor winter kun je een zaaiafstand in de rij van ongeveer 5 cm aanhouden.

Zorg dat de schouders van de wortels onder de grond zitten. Als ze in het zonlicht komen zullen ze groen verkleuren, en dit is niet mooi en minder smakelijk. Je kunt de wortels aanaarden als ze uitsteken.

Standplaats

De oogst zal groter zijn als je wortelen groeien op een zonnige plek. Op een plek met halfschaduw groeien wortelen ook prima, maar duurt de teelt gemiddeld vier weken langer.

Voeding

Wortelen hebben weinig voeding nodig, en zeker geen verse dierlijke mest: het toedienen van verse mest zal de smaak negatief beïnvloeden. Het is wel verstandig om een lage dosering compost een aantal weken voor zaaien (als basisbemesting) aan het vak van de wortelgewassen toe te voegen.

Gewasverzorging

Wortelzaad kiemt vaak trager dan onkruidzaad. Terwijl wortelzaad kiemt, kunnen onkruidzaden ook kiemen, en de wortelen vervolgens helemaal overwoekeren. Het is dus belangrijk om wortelen te zaaien op een bed waar zo min mogelijk onkruidzaad in zit. Het is aan te raden om een vals zaaibed te maken: je maakt een aantal weken voordat je gaat zaaien al een zaaibed klaar. De onkruidzaden in de bovenste laag zullen grotendeels kiemen. Vervolgens schoffel je de onkruiden kapot, en daarna zaai je wortelen in een relatief schoon (onkruidvrij) bed.

Heb je niet de gelegenheid om een vals zaaibed aan te leggen, dan is het raadzaam om in de eerste weken na het zaaien het onkruid regelmatig aan te pakken: schoffelen tussen de rijen en een paar dagen later, wieden in de rij.

Naast onkruidbestrijding is het belangrijk om het jonge gewas niet uit te laten drogen.

Oogsten en bewaren

Oogst eerst een aantal wortelen en kijk of je tevreden bent over het formaat. Zo ja, dan kun je de rest van de wortelen ook oogsten. De wortelen zullen ongeveer dezelfde grootte hebben, omdat je ze op hetzelfde moment gezaaid hebt. Zet een riek 5-10 cm naast de rij wortelen en haal de riek langzaam en voorzichtig omhoog. Hiermee maak je grond los, en kun je de wortelen aan het loof uit de grond trekken. Spoel de zomerwortelen direct schoon, als je hiermee wacht krijg je de aarde er later veel moeilijker vanaf.

Je kan zomerwortelen zeker een aantal dagen goed bewaren in de koelkast. Stop de wortelen in een papieren zak, zodat ze minder snel uitdrogen, maar wel kunnen ademen. Verwijder het loof om uitdroging verder te beperken.

Winterwortelen kun je veel langer bewaren. Oogst de wortelen, trek het loof eraf om uitdroging te beperken, maar laat de grond eraan zitten. Bewaar de winterwortelen op een koele (wel vorstvrij), droge en donkere plek.

Culinaire tips

Probeer dit lekkere recept voor worteltaart, of geniet van deze overheerlijke wortelsoep.

Wortel zaden bestellen

Bekijk ons assortiment biologische wortelzaden. Plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.

wortel
worteltaartjes