Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Wortel telen: onze tips

Wortelen zijn niet alleen goed voor je ogen, ook is dit een groente die je heerlijk rauw kunt eten. Veel andere groenten moeten echt eerst gekookt of gebakken worden. De lekkerste biologische wortelen kweek je natuurlijk zelf.

Teeltplanning

Zomerwortel zaai je van maart tot juli, voor oogst juni tot oktober.
Winterwortel zaai je in april en mei, voor oogst oktober en november.

Zaaien

Het zaaien op verhoogde ruggen is natuurlijk het mooiste voor extra lange en rechte wortels. Zorg voor een los zaaibed zonder kluiten, stenen en andere storende lagen. Dit geeft kromme of vertakte wortelen. Lichtere gronden zullen betere kwaliteit wortels geven. Zaai in volle grond in rijtjes. Houdt tussen de rijen een afstand van 20 cm. Na een week of drie is het verstandig om uit te dunnen (het teveel aan opgekomen loof wegtrekken uit de grond). Houd tussen de wortelen een afstand van 3-5 cm, dan heeft iedere wortel voldoende ruimte heeft om groot te groeien. Hoe groter de tussenafstand, hoe sneller de wortels zullen groeien, en hoe dikker de wortels uiteindelijk zullen worden.

Zorg dat de schouders van de wortels onder de grond zitten, als ze in het zonlicht komen zullen ze groen verkleuren, en dit is niet mooi. Je kunt de wortels aanaarden als ze uitsteken.

Zaai wortel naast een uiensoort, zoals prei, knoflook, lente-ui, uien, stengel-ui of bieslook. Door de geur van de uiachtige zorg je ervoor dat de wortelen geen last krijgen van de wortelvlieg. Ook help je de uiachtige meteen een handje zodat zij geen last krijgen van de uienvlieg. Zo sla je twee vliegen in een klap!

Standplaats

De oogst zal groter zijn als je wortelen groeien op een zonnige plek. Op een plek met halfschaduw groeien wortelen ook prima, maar zullen ze 4 weken langer nodig hebben om groot te worden.

Voeding

Wortelen hebben geen voeding nodig. Ze hebben natuurlijk wel voeding nodig, maar liever geen dierlijke mest i.v.m. de smaak. Geef ze zeker geen mest! Op hele arme grond zul je veel meer oogst hebben. Ook hiervoor is het meer dat ze op lichtere gronden makkelijker groeien, maar er moet wel voldoende voeding zijn. Ook zullen de wortelen dan rechter groeien, omdat ze zich vrij kunnen bewegen in de arme zandgrond. Dat is het punt ze groeien beter in fijne losse grond. Op zware klei hebben ze ook last om door de grond heen te dingen.

Snoeien

Wortelen hoef je niet te snoeien. Als het loof verkleurt, kun je dit weghalen. Het loof zal gewoon weer aangroeien.

Oogsten

Oogst eerst één wortel en kijk of je tevreden bent over het formaat. Zo ja, dan kun je de rest ook oogsten. De wortelen zullen ongeveer dezelfde grootte hebben, omdat je ze op hetzelfde moment gezaaid hebt.

Culinaire tips

Probeer dit lekkere recept voor worteltaart, of geniet van deze overheerlijke wortelsoep.

Zaden bestellen

Bekijk ons assortiment biologische wortelzaden.