BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16302 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Hoe moet je pluksla oogsten?

Pluksla is een smakelijke bladgroente die weinig vraagt van de moestuinier. Omdat deze groente niet snel doorschiet, is hij ideaal om in de zomer te telen. Pluksla groeit in tegenstelling tot andere slasoorten niet in een compacte krop, maar in losse bladeren. Deze bladeren hebben vaak een typische structuur: ze zijn gekruld of gegolfd. De kleur van de bladeren varieert van lichtgroen tot diep rood.


Wanneer je bladeren van pluksla jong oogst, hebben ze een lekker knapperige bite en een milde smaak. Ideaal voor in een zomerse salade dus. Pluksla levert een overvloedige oogst, zeker omdat je deze groente lang door kunt blijven oogsten. We geven jou graag antwoord op de vraag: hoe moet je pluksla oogsten?


> Bestel nu onze biologische pluksla zaden


Wanneer moet je pluksla oogsten?

Voordat we bezig gaan met de vraag hoe je pluksla moet oogsten, is het belangrijk om te weten wanneer je deze slasoort kunt plukken. Je zaait pluksla in de volle grond in maart tot en met mei, waarna je kunt oogsten van juni tot en met augustus. Uiteraard is dit afhankelijk van het ras en omstandigheden in jouw moestuin. Let er in de zomerperiode wel op dat je slaplantjes niet uitdrogen. Je kunt ze in drogere periodes het beste in de ochtend of avond water geven.


Pluksla is klaar om geoogst te worden als de buitenste bladeren groot genoeg zijn om te eten. Zo gauw de plant meerdere bladeren heeft, kun je starten met oogsten.Pluksla is ook geschikt om als babyleaf te telen in de (na)zomer. Je kunt dan niet doorlopend van de plant blijven oogsten, omdat je voor het oogsten van babyleaf het hele plantje gebruikt. Sommige soorten krulsla, zoals de ‘Lollo Bionda’, kun je (in een vroeg stadium) ook als pluksla oogsten.


Hoe moet je pluksla oogsten? Blad voor blad!

Het klinkt misschien tijdrovend, maar pluksla oogsten moet je met beleid doen. Je plukt of snijdt voorzichtig de buitenste bladeren af. Je begint bij de oudste bladeren en plukt deze bij de basis van de plant af. Het is hierbij van essentieel belang dat je de binnenste bladeren laat staan. Hierdoor zal de plant bladeren blijven ontwikkelen. Na een aantal dagen kun je dan de buitenste bladeren weer oogsten. Het kan zijn dat je pluksla na verloop van tijd op een soort stammetje lijkt te staan, door het regelmatig verwijderen van het buitenste blad. Maak je geen zorgen, dit kan geen kwaad. Doordat je de buitenste bladeren telkens plukt, voorkom je dat de plant gaat bloeien. Wat betekent het als groenten doorschieten? Heel eenvoudig: wanneer je pluksla in bloei komt, zullen de bladeren minder smakelijk zijn. Gelukkig is pluksla niet gevoelig voor doorschieten; zeker zo lang je regelmatig oogst.


Praktische tips voor het oogsten van pluksla

Ga tijdens het oogsten van pluksla voorzichtig te werk. Je wilt de plant namelijk niet onnodig beschadigen. ?

  • Trek de buitenste bladeren met je vingers naar buiten
  • Plaats je vingers, schaar of je mes bij de basis van het buitenste blad en pluk, knip of snijd dit blad los
  • Herhaal dit voor de andere, buitenste bladeren
  • Zorg wanneer je gereedschap gebruikt, dat je mes of schaar altijd schoon is
Probeer te vermijden dat je de bladeren ruw losscheurt of dat je maar een gedeelte van het blad oogst. Als je plant beschadigt, zal deze zijn energie moeten steken in het herstellen van de beschadiging. Dit zorgt ervoor dat je minder snel de volgende bladeren kunt oogsten. Neem dus de tijd en oogst de bladeren van je pluksla zorgvuldig. Hierdoor behoud je een gezonde, productieve plant.

 

Pluksla bewaren

Nu je antwoord hebt op de vraag hoe je pluksla moet oogsten, wil je waarschijnlijk ook weten hoe je pluksla het beste kunt bewaren. Pluksla smaakt het beste wanneer je het meteen eet. De bladeren zijn vers en knapperig en zijn heel geschikt als een heerlijke salade als bijgerecht. Wil je je pluksla toch liever bewaren? Je kunt ze een korte tijd bewaren in de koelkast. Je wikkelt de bladeren voorzichtig in licht vochtig keukenpapier. Plaats ze in een plastic zak en bewaar ze in de koelkast. Maar let op: bewaar je pluksla maximaal een dag. Hierna beginnen de bladeren te verwelken.


Bestel je biologische pluksla zaden

Geniet van heerlijke, verse pluksla en bestel vandaag je biologische zaden. Wil meer weten over onze pluksla zaden, dan mag je ons natuurlijk alles vragen. Ook wanneer je meer informatie wilt over ons uitgebreide assortiment biologische zaden of het bestelproces, kun je altijd contact opnemen.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16302 reviews
Kiyoh