Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16060 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Peulen telen

Wij verdelen ons assortiment peulen in een aantal categorieën. De eerste is de rijspeul, die omhoog langs een gaas of rek klimmen. Daarnaast hebben we het korte type, de stampeul, die – zoals de naam al zegt, zichzelf ondersteunt met een korte ‘stam’. In dit overzicht nemen we ook het gewas ‘sugar snap’ mee: net als bij peulen eet je bij sugar snaps de gehele peul. Onder elk van deze categorieën hebben wij meerdere rassen in ons assortiment. In dit artikel vertellen we hoe je deze peultjes het beste kunt telen.

> Bestel nu biologische peul zaden


Zaaien

Voor alle peulen en sugar snaps geldt dat je ze buiten het beste in maart of april kunt zaaien, want dit levert meestal de beste resultaten op. Wanneer je in mei of later gaat zaaien kan de plant problemen krijgen met de peulzetting. Je kunt ook eind januari of februari binnen beginnen met voorzaaien in een bak met potgrond. Als je voorzaait, verspreid dan de erwten in een tray of pot gevuld met potgrond, met 4 tot 5 cm tussen de erwten. Laat de erwten kiemen op kamertemperatuur of net daaronder. Wanneer de jonge scheuten uit de grond komen is het belangrijk dat je deze buiten op een lichte, koele plek zet. Dek af met gaas tegen vogels, en bescherm de planten bij (nacht)vorst.

In ons aanbod vind je vier verschillende klimmende rijspeulen en sugar snaps: ‘Grijze Roodbloeiende’, ‘Hendriks’, ‘Heraut’ en ‘Sweet Horizon’. Deze typen moeten in ieder geval langs gaas worden geteeld: hierbij kan aan beide zijden van het gaas een rij worden gezaaid. Zaai langs het gaas, ongeveer 20 planten per strekkende meter, en 150 cm tussen de rijen. Zaai de zaden ongeveer 2 tot 3 centimeter diep.

Houd bij onze stampeul ‘Norli’ een rijafstand aan van 50 cm, en zaai in de rij op 3 à 5 cm. Het is hierbij essentieel dat je de zaden ongeveer 3 à 4 cm diep zaait, in verband met vogels en muizen. Doe je dat niet, dan kunnen ze de erwten gemakkelijk opgraven. Onze sugar snaps ‘Lusaka’ en ‘Nairobi’ dien je op 2 à 3 cm diep te zaaien. Houd daarbij 3 cm in de rij aan. Je kunt dit type sugar snap ook langs gaas telen; houd dan een rijafstand van 80 cm aan. Zonder steun is dit 50 cm. Langs gaas telen heeft het grote voordeel dat je de peulen veel makkelijker kunt oogsten, maar het is ook wat meer werk om het gaas op te bouwen.

Standplaats

Bij de teelt van peulen en sugar snaps heeft het bodemtype weinig tot geen invloed op de opbrengst. Op zanderige bodems zal de teelt van peulen en sugar snaps wat vroeger zijn dan een teelt op kleiige bodems. Meestal slijt het gewas dan ook wat sneller. Wel moet je oppassen met extreme situaties. Peulen groeien namelijk niet goed op droogtegevoelige grond, en op natte grond is er kans op bodemschimmels.

Bemesting

Wanneer je met zandgrond werkt is het van belang om de peulen een matige hoeveelheid rijpe (goed verteerde) compost te geven.

Verzorging

Water geven is alleen nodig als de bloei bij droog weer begint, omdat hierdoor de productie toeneemt. Verder is het belangrijk om de rijspeulen aan het gaas te binden (om de 30 tot 40 cm), door bijvoorbeeld een touw horizontaal van paal tot paal te trekken. Anders kunnen de peulen wel eens van het gaas afwaaien, of moeite krijgen met hechten aan het gaas.

Ziektes en plagen

Peulen hebben over het algemeen niet veel last van ziekten of plagen, het is een relatief eenvoudig gewas om te telen. Een goede bodemvruchtbaarheid en juiste vruchtwisseling is wel een voorwaarde voor een succesvolle teelt. Wel zijn jonge peulplanten aantrekkelijk voor dieren. In het voorjaar is er nog weinig te eten voor dieren: vogels en muizen zijn dol op zowel de zaden als de jonge planten (konijnen en hazen lusten ook graag jonge planten). Als er niet heel veel dieren rondlopen groeien de peulen er meestal wel doorheen. Je kunt er ook voor kiezen om de jonge planten af te dekken met een gaas tegen vogels, of plastic tegen muizen.

Oogsten

Tijdens het oogsten houd je met de ene hand de plant vast, en pluk je de peul eraf met je andere hand. Het is belangrijk dat je de peulen en sugar snaps regelmatig plukt, minimaal twee keer per week. Hierdoor zal de plant over het algemeen ook nieuwe peulen aanmaken. Let wel op dat je de peulen plukt als de erwten in de peulen nog klein zijn: de peul moet mooi plat zijn. Je bent te laat als de erwten te dik zijn, dan zijn de peulen vaak minder mals. Bij sugar snaps moeten de peulen juist wél goed gevuld zijn bij de oogst. Je kunt de sugar snap testen door deze rauw te eten. Als deze lekker zoet en sappig (niet vezelig) smaakt, dan is de sugar snap klaar om te oogsten. Na het plukken verliezen peulen en sugar snaps snel hun vocht en worden ze slap. Dit betekent dat je ze snel moet opeten. In de koelkast kun je ze drie tot vijf dagen bewaren.

Heerlijke recepten

Peulen en sugar snaps zijn ideaal om te verwerken in een wokgerecht, zoals kip uit de wok met ananas en peultjes. Ook kun je ze gerust in een pasta verwerken, of ga voor een gerecht met zalm en peultjes. Bovendien smaken ze erg goed in combinatie met wortelen en aardappelen.

Peul zaden bestellen

Heb je vragen over het telen van peulen en sugar snaps? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Bekijk ons biologische assortiment peulen en plaats vandaag nog jouw bestelling online.

Rijspeul ‘Hendriks’
Stampeul ‘Norli’
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16060 reviews
Kiyoh