BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16302 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

De eigenschappen van winterrogge

Rogge is een graansoort die we allemaal wel kennen van roggebrood en ontbijtkoek. Het is een plant die weinig nodig heeft, waardoor het ooit een veel geteeld gewas is geweest. Op dit moment wordt rogge in Nederland vooral geteeld als veevoer, maar het is ook een van de bekendste groenbemesters. En vanwege dat laatste, zaaien we graag winterrogge in onze moestuin. Maar wat zijn nou eigenlijk de eigenschappen van winterrogge?


> Bestel nu je biologische winterrogge zaden


Winterrogge is een uitstekende groenbemester

Wil jij graag winterrogge inzetten als groenbemester in jouw moestuin? We zetten een aantal belangrijke eigenschappen van winterrogge voor je op een rij. Winterrogge:

  • Is bestand tegen lage temperaturen
  • Is niet gevoelig voor ziektes en plaagdieren
  • Heeft een goede doorworteling
Zoals de naam het al doet vermoeden, is dit graan winterhard. Het kan temperaturen aan tot wel -25°C. Je zaait winterrogge het liefst in september en de eerste helft van oktober. Weet je nog wat koudekiemers en warmtekiemers zijn? Winterrogge is bij uitstek een koudekiemer en heeft in tegenstelling tot warmtekiemers, lage temperaturen nodig om met zijn groeicyclus te starten. De plant heeft een voorkeur voor bodems die zand bevatten en beschermt door de diepe wortels de bodem van jouw tuin tegen erosie. Hierdoor leent winterrogge zich uitstekend als groenbemester in de winterse rustperiode.


De eigenschappen van winterrogge dragen bij aan een gezonde bodem

Groenbemesters telen doe je voor een gezonde bodem. Het telen van winterrogge draagt dus bij aan:
 
  • Bodemverbetering
  • Onkruidonderdrukking
  • Erosiebeheersing
  • Organische stofopbouw
     
Bodemverbetering
Winterrogge ontwikkelt een uitgebreid wortelstelsel dat de bodemstructuur bevordert. De diepe wortels breken de grond los, verbeteren de afwatering en zorgen voor een betere doorlaatbaarheid van water en lucht. Dit vermindert bodemerosie, creëert gunstige groeiomstandigheden voor andere planten en zorgt voor een gezondere bodem.

Erosiebeheersing
Winterrogge is bij uitstek geschikt voor erosiebeheersing. Tijdens de maanden dat jouw moestuin tot rust komt, houden de wortels van winterrogge de bodem stevig vast. Hierdoor wordt de bodem beschermd tegen erosie door regen en wind.

Organische stofopbouw

Winterrogge kun je uitstekend als mulch gebruiken of door de grond spitten of te ploegen. Mulchen houdt in dat de bodem wordt bedekt met organisch materiaal. Door spitten of ploegen wordt organisch materiaal ondergewerkt en aan de bodem toegevoegd. Hierdoor wordt jouw moestuin nog vruchtbaarder en kan de bodem beter vocht vasthouden.


Maak optimaal gebruik van de eigenschappen van winterrogge

Door dit gewas op het juiste moment te zaaien, heeft de plant voldoende tijd om zich goed te kunnen ontwikkelen. Want hoe dieper dit gewas wortelt, hoe beter het de voedingsstoffen in de bodem tijdens de groei naar het teeltoppervlak halen. Je kunt je winterrogge ook wat later zaaien, in november of zelfs december, maar dan moet je er wel op letten dat je bodem niet te nat is. Want hoe sterk winterrogge ook is, als je deze plant zaait in te natte grond, heb je meer risico dat de wortels zullen gaan rotten. En die heb je juist nodig om je bodem te verbeteren.


Bestel je biologische winterrogge zaden

Wil jij graag meer weten over het telen van winterrogge of wil je andere groenbemesters telen? Onze tips helpen jou op weg. De eigenschappen van winterrogge zijn echter zo essentieel voor een gezonde moestuin, dat je het beste meteen jouw biologische winterrogge zaden kunt bestellen. Heb je vragen over de eigenschappen van winterrogge, ons assortiment biologische zaden of het bestelproces? Neem dan contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16302 reviews
Kiyoh