NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
9 dagen  |  19 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16985 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

De juiste bewatering in je moestuin

De juiste bewatering in je moestuin vormt de basis voor een succesvolle groei van je planten. Het is dan ook erg belangrijk dat je gewassen voldoende water krijgen. De nadruk ligt hier op voldoende. Dus niet te weinig water, maar ook zeker niet te veel. Ook hoe je je moestuin water geeft en wanneer, speelt een belangrijke rol voor de juiste bewatering in je moestuin.


> Bekijk ons assortiment biologische zaden


Plantensoorten

Zoals je waarschijnlijk zelf al weet, heeft niet iedere plant evenveel water nodig. Hou hier rekening mee bij bewatering in je moestuin. Alle groentesoorten geven een betere productie bij voldoende water, maar de kunst of moeilijkheid bij bewatering in je moestuin is juist om niet meer dan voldoende water te geven. Je planten worden dan sterker omdat de wortels dieper de grond in gaan om zelf water te zoeken.

Wortel- en knolgewassen hebben over het algemeen minder water nodig. Denk hier aan prei, selder, knolselder, sluitkolen, snijbieten, pastinaken en spruiten.

Vruchtgewassen zoals tomaten, komkommers, paprika’s, pompoenen en courgettes hebben dan weer meer en regelmatiger water nodig, voor als ze in productie komen. Dit geldt ook voor blad- en stengelgewassen zoals spinazie of sla.


Grondsoorten

Hoeveel bewatering in je moestuin nodig is, hangt ook sterk af van de eigenschappen van de bodem. Planten in de volle grond hebben bijvoorbeeld na het inplanten nauwelijks water nodig. Alleen bij hitte en langdurige droogteperiodes in de zomer is bewatering van de volle grond nodig. Heb je met een zandgrond te maken, dan pas je voor het inplanten het beste eerst de structuur van je bodem aan. Dit kan bijvoorbeeld door compost of andere grond toe te voegen om een vruchtbare bodem te krijgen. Kleigrond kan dan weer helemaal dichtslaan. Hier is het extra belangrijk om met compost en andere grondsoorten je grond vruchtbaarder te maken.

Bij een gekochte grondmix voor in bakken, potten of in de serre is er over het algemeen minder water nodig. Dit komt doordat deze grondsoort mixen behalve het juiste voedingsgehalte qua structuur ook voorzien zijn om het water optimaal vast te houden. 


Wanneer bewater je je moestuin?

De bewatering in je moestuin doe je het beste in de (heel) vroege ochtend of de late avond. Voorkom bewatering in je moestuin in de volle zon. Het water verdampt dan veel te snel en er kan zonnebrand op de bladeren ontstaan. Bij warme zomerdagen is het aangeraden om water te geven in de avond. Je planten kunnen dan de hele nacht van de hitte herstellen en het water heeft meer tijd om de grond in te zakken alvorens de zon weer voor verdamping zorgt.

Je hoeft zeker niet iedere dag water te geven. Het is beter om een paar keer per week meer water te geven dan iedere dag een beetje. Bewater je namelijk elke dag, dan krijg je een luie plant die iedere dag water nodig blijft hebben. De wortels blijven dan aan de bovenkant in plaats van dieper de grond in te groeien en zelf water te zoeken.


Andere tips voor de bewatering in je moestuin

Bewater de bodem van je moestuin, en niet de planten zelf of hun bladeren. Je groentezaden halen het water immers met hun wortels uit de bodem. Op natte bladeren kan zich gemakkelijk schimmel vormen. Een uitzondering is als je met ongedierte op het blad te maken hebt. Dan sproei je je bladeren ook nog even af.

Gebruik een gieter, bakjes of flessen met water. Een tuinslang heeft vaak een te hoge druk waardoor je de structuur van de bodem beschadigt. Gebruik je toch een tuinslang, zorg dan dat de druk niet te hoog is. Denk er ook aan dat het water in de tuinslang erg warm kan zijn als je tuinslang aan de zon was blootgesteld. Verwijder in dit geval eerst het warme, stilstaand water uit je tuinslang.

Regenwater is vaak beter dan leidingwater. In leidingwater is er namelijk veel chloor en kalk, niet bepaald de voedingsstoffen waar je planten op zitten te wachten.


Bestel onze biologische zaden online

Biologische zaden bij De Bolster bestel je heel eenvoudig online. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis. Mocht je nog vragen hebben over ons assortiment, neem dan gerust contact met ons op.

 

moestuin     gieter

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16985 reviews
Kiyoh