BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16730 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Wortels uitdunnen

Het telen van wortels is niet heel ingewikkeld, maar het vergt geduld en tijd. Wortelzaad kiemt namelijk traag en gemiddeld komen jonge plantjes pas na 3-4 weken op. Daardoor is het bij wortelen achteraf lastig te zien waar je gezaaid hebt, mede omdat onkruidzaad sneller kiemt dan wortelzaad. Wortelen hebben ruimte nodig om goede dikke penen te kunnen groeien. Zodra je de wortel zaailingen ziet opkomen is het daarom de hoogste tijd om uit te dunnen. Graag vertellen we je meer over waarom en hoe je wortels moet uitdunnen.


> Bestel nu onze biologische wortelzaden


Waarom wortels uitdunnen?

Wortelzaden zijn erg klein, waardoor het lastig is ze meteen op de juiste plantafstand van elkaar te zaaien. Een voordeel van veel zaden tegelijkertijd zaaien, is dat onkruid minder kans krijgt de langzaam groeiende wortelplantjes te overwoekeren. Het nadeel is dat de wortelplanten, wanneer je ze niet zou uitdunnen, elkaar verdrukken in hun zoektocht naar voeding en licht. Wanneer de plantjes te dicht op elkaar staan, groeit alleen het blad en komen de wortels niet tot ontwikkeling. Na het zaaien van de wortelen, zie je na een week of drie de zaailingen tevoorschijn komen. Dat is ook meteen het moment om de eerste keer te gaan uitdunnen.


Hoe moet je wortels uitdunnen?

Voor het uitdunnen van wortels is het goed om eerste te kijken naar de aanbevolen plantafstand. De plantafstand vind je terug op de achterkant van het zakje of op onze website. Bij zomerwortels is de plantafstand 20 cm tussen de rijen en 3 cm tussen de planten. De winterwortel vraagt meer ruimte tussen de planten, houd hiervoor 5 cm aan. Aan de hand hiervan kun je bepalen welke zaailingen te veel zijn en eruit gehaald moeten worden. Het eruit halen kun je met de hand doen; je trek de zaailingen aan de blaadjes de grond uit. Probeer hierbij de grootste (en dus sterkste) zaailingen te laten staan. Zodra de penwortels zich ontwikkelen kun je beter het loof afknijpen, zodat je geen gaten achterlaat die ideaal zijn voor de wortelvlieg om haar eitjes in te leggen. Gooi de blaadjes van de wortel overigens niet weg; wortelloof is erg lekker én decoratief in bijvoorbeeld een salade of voor in de groentesoep, maar dient ook als goede vervanging van peterselie.


Wortels uitdunnen trekt de wortelvlieg aan

Het uitdunnen van wortels is bijna niet te vermijden, tenzij je erin geslaagd bent zo dun te zaaien dat het niet meer hoeft. Het nadeel van uitdunnen is dat door de bewegingen in het loof, er geuren vrijkomen die de wortelvlieg aantrekt. Deze dunne, kleine vlieg legt haar eitjes in de grond rondom en onder de bladeren van je wortels. Dit gaat al gauw om ruim honderd eitjes per vlieg, per dag. Na ongeveer een week komen deze eitjes uit en gaan de larven op zoek naar voedsel. En je raadt het al: dat voedsel bestaat uit jouw wortels. In eerste instantie eten ze alleen de wortelharen, maar als ze groter worden, zullen ze zich aan de wortelen zelf tegoed gaan doen. Ze vreten door je wortelen heen. Deze beschadigingen zullen uiteindelijk leiden tot rot, waardoor je je worteloogst gedag kunt zeggen.
 

Wortelvlieg voorkomen

Maar hoe voorkom je nu die wortelvlieg? Ten eerste is het belangrijk om bij het telen van wortels aan vruchtwisseling te doen. Voor de wortelvlieg ruikt namelijk jouw wortelbed van het jaar daarvoor nog steeds naar wortel, waardoor ze eerder aangetrokken worden. Neem wortelen daarom bewust mee in het ontwerp van je moestuin en maak een teeltplan.

Daarnaast kun je het beste je wortels uitdunnen als de vlieg niet actief is. Dun ze dus laat in de avond of vroeg in de ochtend uit, want de vlieg is vooral actief in de late middag en vroege avond. Het advies is om alles in één keer uit te dunnen, in een zo jong mogelijk stadium als de plantjes enkele centimeter groot zijn. Voor de groei van de jonge zaailingen is voldoende water essentieel, maar het nadeel is dat natte aarde de wortelvlieg aantrekt. Giet daarom alleen bij langdurige droogte.

Heb je je wortels uitgedund? Druk de aarde na het uitdunnen stevig toe. Overspan het wortelbed met een speciaal insectengaas, dat je stevig vastzet. Zorg ervoor dat dit gaas nergens kiert, want het kleine vliegje kruipt daar zo doorheen. Als laatste is het verstandig om bij het telen van wortelen aan combinatieteelt te doen. Zaai bijvoorbeeld uien of kruiden als bieslook of basilicum vlakbij je wortelbed. Deze geur houdt de wortelvlieg op afstand.


Bestel nu je biologische wortelzaden

Wortels en bietjes zijn ontzettend lekker, op veel verschillende manieren in gerechten te verwerken en met de juiste aandacht eenvoudig in je biologische moestuin te telen. Wanneer je graag meer wilt weten over het uitdunnen van wortels of andere gewassen, dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen. Wil je gelijk beginnen met zaaien? Bestel dan vandaag nog onze biologische zaden.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16730 reviews
Kiyoh