BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16783 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Moestuin beginnen

Ga je jouw eigen moestuin beginnen? Gefeliciteerd! Wij helpen jou als beginnende moestuinier graag een beetje op weg, zodat je succesvol kunt gaan tuinieren. Er zijn diverse aspecten van belang bij het aanleggen van een moestuin, dus lees gerust verder voor meer informatie. Of je nu een vierkantemetertuin, een stadstuin, groentetuin of kruidentuin wilt aanleggen, wij helpen je graag met behulp van dit stappenplan!

> Bestel nu onze biologische zaden
 

Stap 1: herken de grondsoort

Wanneer je voor het eerst gaat tuinieren is het belangrijk om goed kennis te maken met de bodem. Op welke grondsoort ga je tuinieren? Iedere grondsoort heeft zo zijn eigen wensen en eisen. Dit zijn de verschillende grondsoorten:
 

Zandgrond

Zandgrond herken je aan de lichte kleur en de grote deeltjes die los op elkaar zijn gestapeld. Aan zuurstof hebben planten op zandgrond eigenlijk nooit gebrek. Droogte kan daarentegen wel problemen geven. Breng daarom vóór het planten een flinke hoeveelheid organisch materiaal (zoals compost) door de grond en geef tijdens een droge periode regelmatig water. Doe dit wel voorzichtig om te voorkomen dat de meststoffen wegspoelen met het water.
 

Kleigrond

Kleigrond herken je aan de vochtige, vaste structuur. Houd deze grond vooral luchtig. Dit kan door elk najaar de grond te spitten en te voorzien van organisch materiaal. Schoffel in de zomer regelmatig het bovenste deel van de grond. Water geven hoeft meestal niet, omdat kleigrond water goed vasthoudt. Dit betekent ook meteen dat in natte periodes het water blijft staan. Dit is eigenlijk een nadeel, maar dit kun je verhelpen met een goed drainagesysteem, waardoor overtollig water afgevoerd kan worden.
 

Veengrond

Veengrond herken je aan de kleur, die bijna zwart is. Deze grond voelt sponsachtig aan, omdat het onder andere een mengsel is van aarde met verteerde en halfverteerde plantenresten. Het heeft heel veel organisch materiaal van zichzelf, wat betekent dat toevoegen dus niet echt nodig is. Deze grondsoort is soms erg nat, omdat de grondwaterstand onder deze grondsoort vaak vrij hoog is. Dit is een belangrijk nadeel van veengrond. Probeer planten en struiken te plaatsen die goed tegen vocht kunnen en zet deze op een verhoging. Veengrond is goed doorlatend, waardoor voedingsstoffen goed worden vastgehouden. Test wel regelmatig de zuurgraad van de grond, omdat deze vaak laag is.
 

Wil je het echt serieus aanpakken? Laat de bodem dan testen op haar zuurgraad en voedingsstoffen. Wanneer de bodem onvoldoende vruchtbaar is, zal de oogst minder succesvol zijn. Laat daarom de grond even testen en volg het bemestingsadvies op. Testen kan onder andere bij Normec Dumea.

 

Stap 2: maak een teeltplan

Begin met het maken van een teeltplan. Houd hierbij rekening met het beste zaaimoment volgens de teeltplanner. Houd je bovendien vast aan het principe van vruchtwisseling. Houd er ook rekening mee dat je de juiste hoeveelheden zaait die je qua oogst wilt hebben. Bladgroenten kun je bijvoorbeeld het beste wekelijks in kleine hoeveelheden zaaien, zodat je het hele seizoen kunt oogsten. Let ook op de eisen die een plant stelt. Sommige planten willen graag een zonnig plekje en andere een beschut plekje. Dus ontwerp je moestuin en maak een teeltplan.

 

Stap 3: bemest je tuin

De kwaliteit van je bodem is een belangrijke factor voor een gezonde en geslaagde teelt. Zorg daarom goed voor je bodem. We raden aan om de bodem voldoende te bemesten met organische mest of compost. Want planten groeien niet zomaar, hier is voeding voor nodig. Na elke oogst voer je stoffen af uit je bodem, die je weer moet aanvullen om een goede bodemvruchtbaarheid te behouden. Hier kun je meer over bemesting lezen.
 

Stap 4: begin met makkelijke groenten

Begin met groenten die eenvoudig te zaaien zijn. Een moestuin wordt pas echt leuk wanneer je aan de slag kunt met oogsten. Wanneer je met 'moeilijke groenten' start, is de kans groot dat het niet lukt om het gewenste resultaat te halen. Eenvoudige groenten zijn groenten die niet te veel eisen stellen aan de bodem, bemesting en standplaats. Denk bijvoorbeeld aan sla, rucola, spinazie, radijs, snijbiet, bieten, courgettes en bonen. Gebruik - indien bekend - rassen die voldoende resistent zijn tegen specifieke ziekten en plagen.


Zadenpakket 'Startende moestuin'

Ben je een beginnende of minder ervaren moestuinier? Of wil je graag starten met het moestuinieren met kinderen? Dan is het zadenpakket 'Startende moestuin' helemaal geschikt voor jou. Met de biologische groenten in dit pakket en de handige teelttips uit het meegeleverde boekje is succes verzekerd in je moestuin! De groenten in dit pakket stellen niet veel eisen aan de bodem, bemesting en standplaats. Bovendien zijn dit allemaal korte teelten, waarmee je snel resultaat behaalt gedurende het hele moestuinseizoen. Het boekje dat je erbij ontvangt is ‘Ecologisch tuinieren voor beginners’, waarin je snel kennismaakt met de basis van het ecologisch tuinieren. Kortom: dit pakket is ideaal voor startende moestuiniers.
 

Bestel onze biologische zaden online

Biologische zaden bij De Bolster bestel je heel eenvoudig online. Bij bestellingen van meer dan € 30,- nemen wij de verzendkosten zelfs voor onze rekening. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis, en kun je gaan beginnen met zaaien! Mocht je nog vragen hebben over ons assortiment of over de makkelijkste groenten om mee te beginnen, neem dan gerust contact met ons op.

 

moestuin beginnen
moestuin beginnen
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16783 reviews
Kiyoh