BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16783 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

10 lessen voor het volgende moestuinseizoen

Het nieuwe jaar staat voor de deur en wat is er nou mooier dan het vooruitzicht op een weelderige, groene oase, vol met smakelijke groenten en kruiden? Uiteraard leer je als moestuinier heel veel met vallen en opstaan. Door te proberen wat bij jouw tuin past, zul je door ervaring steeds beter weten wat je moet doen. Daarnaast is het altijd verstandig om je goed in te lezen over moestuinieren en daar helpen wij jou graag mee. Of je nu een doorgewinterde moestuinier bent of net begint met het opzetten van je eigen tuin, deze tien lessen helpen jou om ook tijdens het aankomende seizoen te kunnen genieten van een overvloedige oogst.
 

> Bestel onze biologische zaden
 

1. Zorg goed voor de bodem

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten, is welke bodem jouw moestuin heeft. De bodem is immers de basis van jouw tuin. Verschillende bodemsoorten vragen om een verschillende aanpak. Zo heeft zandgrond bijvoorbeeld meer aandacht nodig dan veengrond en is klei soms lastig te bewerken, omdat het zo compact is. Verdiep je daarom in de eigenschappen van verschillende soorten grond, zodat je niet voor onplezierige verrassingen komt te staan. Bedenk ook dat de gezondheid van je bodem een langetermijninvestering is. Doordat je aandacht besteedt aan de bodem van jouw moestuin, bevorder je de bodemstructuur, creëer je een voedingsrijke omgeving en een betere waterretentie.
 

2. Maak een planning

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ontwerp je moestuin en maak een teeltplan. Een waterdicht plan is namelijk de sleutel tot een florerende moestuin. Het starten en onderhouden van een moestuin kost tijd, energie en geld en een gedetailleerd teeltplan zorgt ervoor dat je meer grip krijgt op je tuin. In het ideale moestuinplan ontwerp je je tuin visueel, waarbij je rekening houdt met de behoeften van elk gewas, de voor biologische landbouw noodzakelijke vruchtwisseling en eventuele specifieke eisen voor jouw individuele tuin. Verdeel je tuin in verschillende vakken en beschrijf wanneer je wat gaat zaaien, planten en oogsten.
 

3. Gebruik combinatieteelt

Bij het maken van je plan moet je rekening houden met de buren van je gewassen. Sommige planten werken elkaar tegen, waardoor de groei achterblijft, plaagdieren een kans krijgen of de oogst tegenvalt. Verdiep je daarom in combinatieteelt. Je plaatst planten die elkaar positief beïnvloeden bij elkaar. Je kunt bepalen welke gewassen goed bij elkaar passen door onder andere te kijken naar welke mestbehoefte deze hebben, welke dieren de plant aantrekt of afstoot en te onderzoeken welke hoeveelheid licht de planten nodig hebben. Wanneer je het lastig vindt om dit te bepalen, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn een aantal geschikte combinaties, die je terugvindt in ons artikel 'Combinatieteelt in de moestuin'.
 

4. Bemest met beleid

Geen enkele moestuin kan zonder evenwichtige bodemvoeding. Wanneer het tijd is voor bemesting, helpen we je met onze tips op weg. Voor het bemesten van je bodem, maak je gebruik van:

  • Groenbemesters
  • Compost
  • Dierlijke mest

Welke meststof voor jouw tuin en gewassen het beste is en de hoeveelheid meststof die je moet gebruiken, hangt onder andere af van de bodem en welke gewassen je gaat telen. Zorg er daarom voor dat je voordat het seizoen van start gaat, je precies weet wat jouw bodem en je planten nodig hebben. Op die manier maak je je tuin klaar met de juiste bemesting.
 

5. Denk aan je tuinhygiëne

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken dat een gezonde bodem ook gezonde, sterke planten oplevert, die resistenter zijn tegen ziektes. Dit doe je natuurlijk door goed voor je bodem te zorgen, maar daar houdt het niet mee op. Mocht het voorkomen dat je onverhoopt toch een ziekte ontdekt in je planten, zorg er dan meteen voor dat je de zieke planten(delen) verwijdert en isoleert. Dit voorkomt verdere infectie. Daarnaast is het belangrijk je tuingereedschap schoon te houden. Vuil gereedschap kan ziekteverwekkers overbrengen van plant tot plant of via de bodem, dus maak er een goede gewoonte van je gereedschap na gebruik te reinigen.
 

6. Gebruik duurzaamheid als leidraad

In de wereld van de biologische moestuin is het geen trend, maar een logische denkwijze: duurzaamheid. Maar niet alleen de biologische moestuin is gebaat bij een duurzame manier van denken en handelen; het is per definitie goed om duurzaamheid in je achterhoofd te houden als je start met moestuinieren. Je bent al op de goede weg door onze biologische, gmo-vrije zaden te gebruiken, maar er zijn nog meer opties om duurzaamheid te integreren in de aanpak van je moestuin. Gebruik water verstandig, zeg nee tegen chemische bestrijdingsmiddelen en minimaliseer het gebruik van wegwerpmaterialen in je moestuin. Het lijken misschien kleine stappen, maar door duurzaamheid als leidraad te gebruiken in je moestuin, draag je bij aan een beter milieu, verklein je je ecologische voetafdruk én geniet je van een gezonde, productieve tuin.
 

7. Wees gastvrij voor nuttige dieren

Een bloeiende moestuin is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor gezonde planten. Bloemen bevorderen immers de aanwezigheid van vlinders, bijen en andere nuttige dieren. Voor bestuiving en een gezond ecosysteem zijn deze dieren van essentieel belang, dus zorg ervoor dat je weet hoe je deze dieren aantrekt. Dit doe je onder andere door:

  • Waterbronnen aan te bieden
  • Insectenhotels te plaatsen
  • Pesticiden te vermijden
  • Bepaalde kruiden als munt en koriander te zaaien

Een van de eenvoudigste én mooiste manieren om je nuttige dieren aan te trekken, is door bloemen voor bijen en vlinders te zaaien. Daar doe je niet alleen je tuin een groot plezier mee, maar zorg je ook voor het voortbestaan van de bijenpopulatie.
 

8. Oogst regelmatig

Misschien denk je dat alles voluit laten groeien en bloeien het beste is voor jouw moestuin. De natuur volledig zijn beloop laten gaan is een mooi idee, maar het is niet effectief als je van je moestuin een succes wilt maken. Een van de geheimen van een vruchtbare moestuin is het regelmatig oogsten van je gewassen. Door je gewassen voortdurend te oogsten, maak je de plant sterker en stimuleer je de aanmaak van nieuw blad of nieuwe vruchten. Kruiden kun je ook oogsten voor een vollere plant. Je kunt door een gericht oogstschema aan te houden, continu genieten van verse groenten, vruchten en kruiden. Let hierbij wel op dat je je schema niet ziet als een wet van Meden en Perzen; uiteindelijk bepaalt de natuur toch wanneer jij het beste kunt oogsten.
 

9. Heb geduld

Geduld is een schone zaak, ook in je moestuin. Planten laten zich niet opjagen, dus geef je zaden de tijd om te ontkiemen. Ook als het kiemproces eenmaal gestart is, moet je geduld blijven opbrengen. Observeer de natuurlijke gang van zaken in je tuin en laat je niet ontmoedigen als sommige zaken wat langer duren dan je misschien gepland of verwacht had. Neem ook zeker geen overhaaste beslissingen als het gaat om je tuin, omdat deze kunnen leiden tot teleurstellingen. Hou altijd in gedachten dat de mooiste moestuinen, met de rijkste oogst, ooit ook begonnen zijn als donkere lap grond. Het hebben van een florerende tuin vraagt simpelweg meestal om een meerjarenplan.
 

10. Leer van je ervaringen

Elk moestuinseizoen brengt nieuwe uitdagingen. Je gaat natuurlijk voor de successen en een prachtige oogst, maar probeer ook eerlijk te onderzoeken wat er ten grondslag lag aan zaken die minder goed zijn verlopen. Denk dan bijvoorbeeld aan: tegenvallende kiem, achterblijvende plantengroei, ziekten en plagen of een teleurstellende oogst. Vraag jezelf af wat er gebeurd is, wat je precies gedaan hebt en welke oplossingen er zijn om de gemaakte fouten in het nieuwe seizoen te voorkomen. Vanzelfsprekend neem je deze kennis mee in je teeltplan voor het nieuwe seizoen. Een terugblik op je moestuinseizoen aan het einde van het jaar is dus altijd uiterst leerzaam.
 

Bestel je biologische zaden op tijd

Er is vanzelfsprekend nog veel meer te leren over moestuinieren, maar met deze tien lessen kun jij in elk geval van start. Maak je moestuinplan, zorg goed voor je bodem en oogst regelmatig, zodat je aankomend seizoen kunt genieten van kleinere en grotere successen op moestuingebied. We geven je graag nog een extra tip: bestel je biologische zaden op tijd, via onze webshop. Je hebt ze dan binnen een week in huis. Heb je vragen over succesvol moestuinieren, onze zaden of het bestelproces? Neem gerust contact met ons op.

 

10 lessen voor het volgende moestuinseizoen     10 lessen voor het volgende moestuinseizoen

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16783 reviews
Kiyoh