BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16302 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Voorteelt, hoofdteelt en nateelt

Voor een succesvolle oogst is een goede planning voor jouw moestuin essentieel. Misschien heb je voor het nieuwe seizoen wel een moestuinplan gemaakt en over verschillende zaken nagedacht. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met de standplaats van gewassen en met vruchtwisseling. Ben je ook al op de hoogte van de verschillende soorten teeltmomenten: voorteelt, hoofdteelt en nateelt? Door verschillende gewassen op verschillende momenten in dezelfde bedden te telen, kun je nog effectiever moestuinieren. 
 

> Bestel onze biologische zaden
 

Hoofdteelt

Om goed te kunnen vertellen wat voor- en nateelt inhouden, starten we met een korte uitleg over hoofdteelt, ook wel tussenteelt genoemd. Eigenlijk is dat vrij eenvoudig: je hoofdteelt is het gewas dat je het grootste gedeelte van het moestuinseizoen in je bedden hebt staan. Deze periode start meestal na de IJsheiligen en loopt door tot het einde van de zomer. Bij hoofdteelt denken we aan gewassen die betrekkelijk veel tijd nodig hebben om tot volle wasdom te komen en vrucht te dragen. Om echt effectief gebruik te maken van je ruimte en je tijd, is het daarom verstandig je hoofdteelt als het ware qua tijd te omringen met andere gewassen. We spreken dan van voor- en nateelt.
 

Voorteelt

De naam zegt het al: voorteelt vindt plaats voor de hoofdteelt. Je kiest daarom voor gewassen die al vroeg gezaaid kunnen worden, vlot groeien en dus ook snel geoogst kunnen worden. Je wilt immers daarna het zaaibed vrij hebben voor het gewas dat je als hoofdteelt in gedachten hebt. Zo kun je al voorteelt bijvoorbeeld radijs telen, of denken aan een van de volgende gewassen:

Maar, je kunt niet zomaar in het wilde weg gaan zaaien. Hou er rekening mee dat het gewas dat je vóór je hoofdteelt zaait de bodem niet uitput of bepaalde ziektes en plagen aantrekt, waar je hoofdteelt gevoelig voor is. Het is daarom belangrijk ook bij voorteelt rekening te houden met het belang van vruchtwisseling en combinatieteelt.
 

Nateelt

Bij nateelt kijk je uiteraard naar gewassen die laat in het jaar geteeld worden. De oogst van je hoofdgewas is achter de rug en je kunt vervolgens kiezen voor snelgroeiende gewassen, die je in de late zomertijd nog kunt zaaien én oogsten. Je kunt bijvoorbeeld koolraap zaaien, of misschien vind je het wel leuk om herfstbloemkool te telen. Let er bij nateelt wel op, dat je hoofdteelt niet te veel gevraagd heeft van de bodem. Heb je bijvoorbeeld aardappelen geoogst? Dan is het tijd voor bemesting. Onderzoek eerst wat de gewassen voor je nateelt qua bemesting nodig hebben. Ook is de nateelt natuurlijk bij uitstek geschikt om groenbemesters te telen.
 

Maak optimaal gebruik van je moestuin

Wanneer jij optimaal wilt genieten van je moestuin, is het dus geen verloren moeite om je te verdiepen in voor-, hoofd- en nateelt. Wanneer je deze teeltmomenten meeneemt in je moestuinplan, kun je meer uit je moestuin halen, dan wanneer je bedden leeg laat voor en na de hoofdteelt. Hou bij het maken van je moestuinplan wel rekening met andere factoren, zoals vruchtwisseling en wat verschillende gewassen met je bodem doen. Je kunt er ook voor kiezen in eerste instantie met een aantal bedden te starten, om het later op te bouwen. In elk geval doe je er goed aan om een planning te maken, zodat je weet welke biologische zaden je wilt bestellen. Heb je vragen over de verschillende voor-, hoofd- en nateelt of wil je meer weten over ons bestelproces? Neem gerust contact op; we helpen je graag.
 

Teeltmomenten moestuinplan     Teeltmomenten combinatieteelt

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16302 reviews
Kiyoh