BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

De kosten van een moestuin

Een moestuin beginnen is de start van een bijzonder avontuur. Er zijn veel uiteenlopende redenen om te starten met een moestuin, maar in alle gevallen kost het starten en onderhouden van een moestuin geld. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar wij vertellen je graag met welke kosten je rekening moet houden wanneer je wilt gaan moestuinieren.

> Bestel nu biologische zaden


Locatie

Wanneer je wilt gaan moestuinieren, zul je natuurlijk moeten starten met het vinden van een geschikte locatie. Wanneer je een tuin bij je huis hebt, zou je ervoor kunnen kiezen een gedeelte te gebruiken als moestuin. Wanneer je geen eigen tuin hebt, kun je moestuinieren zonder tuin. De meeste mensen kiezen er echter voor om op een andere locatie te starten met hun moestuin. Dit gebeurt meestal via een volkstuinvereniging. De kosten hiervan verschillen per vereniging en natuurlijk afhankelijk van hoe groot het stukje moestuin is dat je huurt; het kan zijn dat je nog geen €100 per jaar kwijt bent voor een lapje grond, maar zeker in de meer drukbevolkte gebieden kunnen de prijzen snel oplopen. Gemiddeld betaal je tussen de €50 en €300 per jaar.


Bodemverbetering

Wanneer je een geschikte locatie hebt gevonden, is het aan te raden om te onderzoeken met welke grondsoort je te maken hebt in jouw moestuin. Het goedkoopste is dit navragen aan je moestuinburen, in de hoop dat zij weten met welke bodem je te maken hebt. Weten zij dit niet, reken dan op de aanschaf van een of meerdere grondtesten, die jou alles vertellen over de pH-waarde van en de voedingsstoffen in je bodem. Om gezonde gewassen te kweken, heb je een gezonde, vruchtbare bodem nodig. Het kan dus zomaar gebeuren dat je biologische compost nodig hebt. Wellicht ga je in de loop der tijd zelf je biologische compost maken, maar wanneer je start met je moestuin, kan het verstandig zijn biologische compost te kopen. Een zak van zo’n 40 liter kost zo’n €10 tot €15.


Gereedschap

Goed gereedschap is essentieel wanneer je gaat moestuinieren. Je hebt in elk geval basisgereedschap nodig, zoals een schep, schoffel, hark, handschep en een gieter met een broes. Hou voor de aanschaf van deze basisgereedschappen een bedrag van om en nabij de €100 in gedachten. Je kunt gereedschap ook vaak tweedehands krijgen, dus vraag in je omgeving of mensen wellicht nog tuingereedschap hebben dat ze weg willen doen of bezoek een lokale kringloop. Wil je graag investeren in nieuw gereedschap van hoge kwaliteit, dan kan de aanschaf hiervan snel oplopen tot €200 á €300. Dit lijkt misschien veel, maar goed gereedschap gaat lang mee en maakt het tuinieren aangenamer en efficiënter.


Irrigatie

Water geven is natuurlijk noodzakelijk als je gaat moestuinieren. We hebben de gieter al even genoemd. Een eenvoudige gieter heb je voor een bedrag tussen de €10 en €20, maar als je een grotere tuin hebt, is een tuinslang met sproeier handiger. Afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de tuinslang en de sproeikop, moet je rekenen op een prijs tussen de €30 en €100. Om water te besparen, kun je investeren in een of meerdere regentonnen, waarin je het regenwater opvangt. Regentonnen kun je krijgen in verschillende prijsklassen, waarbij een kleinere regenton natuurlijk minder kost dan een waar veel liter water in kan. Reken voor een kleine regenton een prijs van zo’n €40 en voor een grote variant, waar misschien wel 600 liter water in kan, zo’n €300.


Kweekbakken en kas

Voor het voorzaaien, wanneer je je teelt wilt vervroegen of voor het beschermen van gevoelige planten kunnen kweekbakken en kassen nuttig zijn. Kweekbakken kosten vanaf €20 per stuk, terwijl de bedragen voor kleine kassen rond de €100 tot €300 liggen. Grotere kassen kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de grootte en kwaliteit. De meeste moestuiniers starten met kweekbakken en tunnels, omdat een kas een erg grote uitgave is. Zeker als je nog niet weet of moestuinieren wel helemaal bij je past, zouden we niet adviseren meteen een kas aan te schaffen.


Zaden

Hoe je ook start met jouw moestuinavontuur: zonder zaden heb je geen moestuin. Natuurlijk kun je goedkope zaden kopen bij de supermarkt, maar deze zijn eigenlijk altijd genetisch gemanipuleerd. Daarbij is de kwaliteit vaak beduidend minder, waardoor je een mindere oogst zult krijgen. Wat dus in eerste instantie een kleine winst leek te zijn, verdwijnt bij je oogst. Daarnaast zijn deze gangbare zaden behandeld met gif, waar vervolgens sporen van in het zaad achterblijven. Biologische zaden zijn daarentegen vrij van genetische modificatie en geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen. Dus zo klein als zaden zijn, zo groot is het verschil tussen biologische zaden en gangbare zaden. Door te kiezen voor biologische zaden, kies je voor een betere kwaliteit zaden, maar ook om een stap te zetten richting een betere wereld. De prijzen van biologische kwaliteitszaden variëren, maar liggen meestal zo tussen de €2 en €5 per pakje.


Onderhoudskosten

We draaien er niet omheen: de opstartkosten van een moestuin kunnen nog best in de cijfers lopen. Maar laat je niet afschrikken door het totaalbedrag. De meeste mensen schaffen niet in één keer alle benodigdheden aan, waardoor je de kosten goed kunt spreiden. Wanneer je eenmaal je moestuin hebt opgestart, zullen de jaarlijkse kosten een stuk lager zijn. Je zult opnieuw zaden moeten aanschaffen, de kosten voor je tuin en eventueel voor het watergebruik moeten betalen en misschien moet je materialen vervangen, maar deze kosten zullen je niet het vel over de neus trekken. Daarbij kan een moestuin uiteindelijk goedkoper zijn dan het kopen van groenten bij de supermarkt of de groenteboer, vooral op de lange termijn.


Is een moestuin goedkoper dan groenten kopen?

Na de eerste opstartkosten, kan een moestuin na verloop van tijd zeer rendabel zijn. Wanneer we een ruwe schatting maken, eet een gezin dat gezond wil eten al gauw zo’n twintig tot vijftig euro per week aan groenten, afhankelijk van dieet en voorkeuren. De jaarlijkse kosten zijn dan zo’n €1040 tot €2600. De jaarlijkse kosten voor een moestuin kunnen dus aanzienlijk lager uitvallen. Natuurlijk is een en ander afhankelijk van je investeringen, de huur van je tuin en natuurlijk je opbrengst. Of het voor jou rendabel is om een moestuin te beginnen, kunnen we dus niet vertellen. Wel weten we dat moestuinieren meer oplevert dan alleen groenten en fruit:

Altijd verse groenten

Je eigen geteelde gewassen zijn vaak veel smakelijker dan de groenten uit de supermarkt

Controle over wat je binnenkrijgt

Met biologisch moestuinieren gebruik je geen pesticiden en andere chemicaliën.

Je draagt bij aan een beter milieu

Je groenten hoeven niet vervoerd te worden met vervuilende vervoersmiddelen. Ook hoeven ze niet verpakt te worden.

Educatie en plezier

Moestuinieren is een fantastische manier om meer te leren over de wereld om je heen. Moestuinieren met kinderen kan hun wereld spelenderwijs verrijken.

Genieten van de buitenlucht

Je bent fysiek bezig, op een ontspannen wijze, in de buitenlucht. Een gezondere hobby kun je bijna niet verzinnen!
 

Druk de kosten van je moestuin met deze tips

Kun jij bijna niet wachten om te starten met jouw moestuin, maar wil je ook graag wat kunnen besparen? Je kunt je geld maar een keer uitgeven, dus we delen graag een aantal nuttige tips met je:

Recycle materialen

Gebruik oude bakjes, flessen en potten voor zaailingen.

Composteer zelf

Bespaar op compostkosten door je eigen tuinafval te composteren.

Ruil en deel

Ruil zaden en planten met vrienden of buurtgenoten.

Doe-het-zelf

Maak zelf kweekbakken en andere benodigdheden zelf. Gebruik gerecycled materiaal om de kosten nog meer te drukken.

Koop tweedehands materialen

Kijk bij kringloopwinkels of vraag na aan collega moestuiniers, of zij wellicht nog gereedschappen of andere materialen hebben die jij over kunt nemen.

Doe het niet alleen

Wanneer je een moestuin op een volkstuincomplex ambieert, is het een goede optie om een moestuin samen te delen. Bijvoorbeeld met een vriend of iemand op leeftijd die misschien wel wat hulp kan gebruiken. Zo deel je niet alleen de kosten, maar ook de werkzaamheden en de oogst!


Investeer in biologische zaden

Het starten van een moestuin brengt kosten met zich mee, maar de vele voordelen overstijgen vaak de uitgaven. Van het genieten van verse groenten tot het bijdragen aan een beter milieu, moestuinieren is een bezigheid die hoe dan ook iets goeds oplevert. Met een beetje creativiteit en door slim om te gaan met je middelen, kun je de kosten bovendien aardig drukken. Vergeet niet dat een goede basis essentieel is voor een succesvolle moestuin. Daarom is de keuze voor biologische zaden een verstandige stap. Onze zaden zijn van hoge kwaliteit, vrij van genetische modificatie en dragen bij aan een duurzame toekomst. Begin jouw moestuinavontuur goed en investeer in biologische zaden voor een gezonde en productieve tuin!
 

Kosten moestuin delen
Kosten moestuin: de locatie is belangrijk
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh